Οικονομία
"Ατμομηχανή" του παγκοσμίου εμπορίου η Ασία

"Ατμομηχανή" του παγκοσμίου εμπορίου η Ασία

  • 14 Νοεμβρίου 2012, 07:24

Έκθεση HSBC: Ευοίωνες προοπτικές για Κίνα, Ινδία και Βιετνάμ -

Η Ασία θα αποτελέσει τη βασική κινητήριο δύναμη για την αύξηση του παγκοσμίου εμπορίου τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της HSBC. Με βάση την έκθεση, Κίνα, Ινδία και Βιετνάμ έχουν τις καλύτερες προοπτικές για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με διψήφιους ρυθμούς ετησίως για τις επόμενες δεκαετίες.

«Το παγκόσμιο εμπόριο θα επηρεασθεί ολοένα και περισσότερο από τις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές Οικονομίες, των οποίων οι εισαγωγές και εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με δυναμικούς ρυθμούς», αναφέρεται στην έκθεση της HSBC.

Οι ρυθμοί αύξησης του παγκοσμίου εμπορίου αναμένονται στο 5% το 2013, ενώ προβλέπεται επιτάχυνσή τους τα επόμενα χρόνια μεταξύ 6% και 7% μέχρι το 2016. Υπάρχουν όμως και εμπόδια που επισκιάζουν τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου. Η κρίση χρέους στην Ευρώπη συνεχίζεται, υπονομεύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ο Σάιμον Κονσταντινίδης, στέλεχος της HSBC, εκτιμά ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Eυρώπη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι προορισμοί

Έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για τα ευρωπαϊκά αγαθά θα αποτελέσει η Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το επενδυτικό μοντέλο και να βασισθεί σε ένα οικονομικό μοντέλο καταναλωτικών δαπανών.

Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ξένες αγορές αναμένεται να στραφούν περισσότερο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιτίας των μέτρων προστατευτισμού που εφαρμόζουν χώρες της Δύσης.

«Αυτό που αναμένουμε στο εγγύς μέλλον είναι ότι οι τάσεις αναιμικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας σε ορισμένες οικονομίες δεν θα αλλάξουν, οδηγώντας σε πρόσθετα μέτρα προστατευτισμού κατά των κινεζικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Λι Ρουόγκου, πρόεδρος της Export - Import Bank of China.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron