Ρεπορτάζ
Στις... καλένδες το αίτημα διερεύνησης ευθυνών για το Μνημόνιο

Στις... καλένδες το αίτημα διερεύνησης ευθυνών για το Μνημόνιο

  • 29 Νοεμβρίου 2012, 08:00

Τον δρόμο της απόρριψης -εκτός σοβαρού απροόπτου- θα πάρει σήμερα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων για το ότι η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή και των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι κοινή κατά της πρότασης, κι έτσι δεν είναι δυνατόν να πλειοψηφήσουν τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να περάσει η πρόταση. Με αυτά τα δεδομένα, η φανερή ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα δεν αναμένεται να φέρει εκπλήξεις, ωστόσο, έντονη θα είναι η αντιπαράθεση εντός της Ολομέλειας, αφού θα τοποθετηθούν όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο την παρουσία του πρωθυπουργού.

Το μότο της ΝΔ για την απόρριψη του αιτήματος είναι ότι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και θα καταθέσει δική της πρόταση επί του θέματος, «προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια εξεταστική που θα κάνει το καλύτερο δυνατό και κυρίως στον σωστό χρόνο». Υπενθυμίζεται πως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι διαθέτουν μαζί πλειοψηφία 167 βουλευτών, ενώ για να υπερψηφιστεί η πρόταση απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων, η οποία να μην είναι λιγότερη από 120 ψήφους.

Βουλευτές της ΝΔ έλεγαν χθες στο περιστύλιο της Βουλής ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει περισσότερο σε σύσταση προανακριτικής παρά εξεταστικής, ενώ στον αντίποδα λένε πως η δέσμευση του Α. Σαμαρά για τη σύσταση εξεταστικής για το «πως φτάσαμε στα μνημόνιο» θα πρέπει να γίνει πράξη και να προσδιοριστεί άμεσα ο χρόνος κατάθεσης της νέας πρότασης. Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση της ΝΔ είναι ήδη έτοιμη, αφού υπήρχαν σκέψεις να κατατεθεί προ της σημερινής συνεδρίασης και να συζητηθούν παράλληλα, ωστόσο η Συγγρού προσανατολίζεται να καταθέσει δική της πρόταση με τον νέο χρόνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron