Οικονομία
Παγκόσμιο σαφάρι κατά των πολυεθνικών "μαγισσών"

Παγκόσμιο σαφάρι κατά των πολυεθνικών "μαγισσών"

  • 04 Δεκεμβρίου 2012, 07:00

Συντονισμένη προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων φόρων από τις κορυφαίες εταιρείες του Διαδικτύου πραγματοποιούν οι μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρώπης, ενώ σε ανάλογη προσπάθεια επιδίδεται και η Αυστραλία, προκειμένου να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα φορολογικά έσοδα των πολυεθνικών.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρμόδιοι υπουργοί της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν αρχίσει να συζητούν τρόπους για να σταματήσουν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από το να χρησιμοποιούν νομικά «παραθυράκια» για να μεταφέρουν τα κέρδη από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Μεγάλες επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο έχουν μπει επιχειρήσεις, όπως η Google, η Amazon, η Microsoft και το Facebook, oι οποίες αντλούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη, αλλά πληρώνουν συγκριτικά ελάχιστους φόρους σε πολλές χώρες, χάρη σε διευθετήσεις για τις οποίες τόσο οι ίδιες οι πολυεθνικές όσο και ειδικοί σε θέματα φορολογίας θεωρούν ότι είναι νόμιμες.

Οι συζητήσεις για τη φορολόγηση θα μπορούσαν να υπονομεύσουν κάποια από τα βασικά θεμέλια του σημερινού ευρωπαϊκού φορολογικού συστήματος, όπως αυτό χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις, ενώ φέρουν στο προσκήνιο ένα βασικό ζήτημα: Ενώ η ΕΕ έχει δημιουργήσει μία ενιαία αγορά, περιλαμβάνει χώρες με διαφορετικά φορολογικά συστήματα και διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές.

Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις του Διαδικτύου έχουν τα κεντρικά γραφεία τους και αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών εσόδων τους στην Ιρλανδία, η οποία δεν έχει νομοθεσία που να περιορίζει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χαμηλούς φορολογικούς προορισμούς, όπως οι Βερμούδες, σύμφωνα με την Deloitte.

Στη Γαλλία, οι τοπικές φορολογικές Αρχές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες του Διαδικτύου πραγματοποιούν στη συγκεκριμένη χώρα περισσότερες δραστηριότητες από αυτές που δηλώνουν, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές. Ηδη, οι γαλλικές φορολογικές Αρχές έχουν διενεργήσει έρευνα στις Google, Amazon, Microsoft και Facebook τους τελευταίους μήνες, όπως αποκάλυψε μία από τις πηγές.

Την ίδια στιγμή, Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως Starbucks, Google και Amazon, για διαφυγή φόρων, λέγοντας ότι οι εταιρείες αυτές εκμεταλλεύονται κάποιους φορολογικούς νόμους, για να μεταφέρουν τα κέρδη που αντλούν στη Βρετανία σε offshore περιοχές. Η αρμόδια Επιτροπή για τους λογαριασμούς του Δημοσίου ανακοίνωσε, χθες, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει κανόνες ικανούς να περιορίσουν τις κινήσεις των πολυεθνικών να υπεκφεύγουν των φορολογικών τους υποχρεώσεων, να ενισχύσουν τη διαφάνεια στο εταιρικό φορολογικό σύστημα και να ανοίξουν το δρόμο για συνεργασία με άλλες χώρες.

Ανάγκη συνεργασίας

Από την πλευρά της, η Αυστραλία προσπαθεί και αυτή να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα φορολογικά έσοδα πολυεθνικών και, στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να συνεργαστεί με τους εμπορικούς εταίρους της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron