Πολιτική
Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

  • 27 Δεκεμβρίου 2012, 18:57

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την έρευνα, διάσωση και διαχείριση υποθέσεων ανήλικων παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν εξαφανιστεί, υπογράφηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας από τον υπουργό Κ. Μουσουρούλη και τον πρόεδρο του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο.

Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναλαμβάνει:

- Να συμβάλει στην έρευνα και διάσωση των εξαφανισμένων ανήλικων στην περιοχή της αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

- Να εκπονήσει σε συνεργασία με το σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και να προωθήσει προς όλες τις λιμενικές αρχές σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών για τον τρόπο ανταπόκρισης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικά παιδιών θυμάτων καθώς και σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών για τον τρόπο ανταπόκρισης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων.

- Να απευθύνεται στο σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η παροχή κοινωνικής ή ψυχολογικής υποστήριξης του παιδιού - θύματος από τον σύλλογο και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

- Να συμβάλει, εφόσον είναι δυνατόν, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την υπάρχουσα επιχειρησιακή διαθεσιμότητα πλωτών μέσων στην άμεση μετάβαση της Συντονιστικής Επιχειρησιακής Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών Εξαφάνισης στον τόπο της εξαφάνισης με σκοπό την ενεργοποίησή της.

- Σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος AmberAlertHellas, να προβάλλονται τα στοιχεία του εξαφανισμένου παιδιού στις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που διαθέτουν οι λιμένες.

- Να δημιουργήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα εξαφάνισης ανηλίκων, αποτελούμενη από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι θα τύχουν ειδικής εκπαίδευσης.

- Να εξασφαλίζει την ταχεία ενημέρωση του 4ου Τμήματος Αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την έγκριση της ενεργοποίησης της διαδικασίας AmberAlertHellas, κάθε φορά που Λιμενική Αρχή δέχεται αναγγελία εξαφάνισης ανηλίκου, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron