Διεθνή
Νετανιάχου: Δεν σπατάλησα 2 δισ. για να επιτεθώ στο Ιράν!

Νετανιάχου: Δεν σπατάλησα 2 δισ. για να επιτεθώ στο Ιράν!

  • 14 Ιανουαρίου 2013, 19:28

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τους ισχυρισμούς του προκατόχου του Εχούντ Ολμέρτ ότι ξόδεψε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια προετοιμάζοντας μία ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

«Πρόκειται για περίεργες και ανεύθυνες δηλώσεις. Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα στις αμυντικές μας δαπάνες. Απλώς θα πω, πως έχουμε αναπτύξει επιθετικές και αμυντικές ικανότητες και πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για το κράτος του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου ερωτηθείς από το ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για τις δηλώσεις του Ολμέρτ.

«Όμως το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι το οποίο θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητά μετά την επανεκλογή μου», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Ο Ολμέρτ είχε δηλώσει το Σάββατο στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 ότι δαπανήθηκαν 11 δισεκατομμύρια σεκέλ (πάνω από 2 δισ. ευρώ) για τα σχέδια αυτά, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει το Ιράν.

«Πέρυσι, [η ισραηλινή ηγεσία] τρομοκράτησε όλη την υφήλιο και στο τέλος δεν έγινε τίποτα», τόνισε ο Ολμέρτ, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι είναι πιθανό να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν στην περίπτωση που οι δυτικές κυρώσεις δεν καταφέρουν να περιορίσουν τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ η κίνηση αυτή του Ολμέρτ ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 ως το 2009, αποτελεί μια καθαρή επίθεση στον Νετανιάχου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου.

Ο Ολμέρτ κρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο ένοχος για διαφθορά κι έχει τιμωρηθεί με φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Ο πρώην πρωθυπουργός δικάστηκε κατηγορούμενος για τρεις υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν την εποχή της θητείας του ως δημάρχου της Ιερουσαλήμ το διάστημα 1993-2003 και ως υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας από το 2003 μέχρι το 2006 οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία. Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ τον έκρινε ένοχο για δωροληψία κατά τη θητεία του ως υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας ενώ αθωώθηκε για τις άλλες δύο κατηγορίες διαφθοράς, στις υποθέσεις Ταλάνσκι και Rishon Tours.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Διεθνή




cron