Κοινωνία
Συνέδριo για τη μεταναστευτική πολιτική

Συνέδριo για τη μεταναστευτική πολιτική

  • 17 Ιανουαρίου 2013, 16:27

«Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» είναι το θέμα διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στον συνεδριακό χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Το συνέδριο στοχεύει στην εκτίμηση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και την κατάθεση προτάσεων από άνω των 40 ειδικών επιστημόνων (καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος της Ελλάδας σε κάθε πτυχή του, όπως: το θεσμικό πλαίσιο μετανάστευσης και ασύλου, η ένταξη και ο αποκλεισμός των μεταναστών, καθώς και η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση και την εργασία, οι οργανώσεις τους, η συνύπαρξη τους με τους Έλληνες κλπ.

«H διαμόρφωση μιας νέας, συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί για την Ελλάδα ζήτημα οικονομικής σταθεροποίησης, και προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών  Κ. Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η ενεργοποίηση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες από την αστυνομία, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» είχε θετικά αποτελέσματα, αλλά ότι «χρειάζεται αντίστοιχη εντατικοποίηση και από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος, όσον αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων».

Γενικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικώντας τήρηση των συλλογικών συμφωνιών, ενίσχυση των δομών θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενέργειες για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και αύξηση των πόρων για την υποστήριξη των χωρών του μεσογειακού νότου, που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, απαιτείται η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής με στόχο την ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών, με μέριμνα σε θέματα εκμάθησης γλώσσας, εκπαίδευσης, εργασίας και ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης κλπ.

Αύριο Παρασκευή την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει στις 10 π.μ., o Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οιQ Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παπανικολάου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Monika Ekstrom, Head of Sector Political Reporting and Policy Analysis, European Commission, Representation in Greece και Philippe Nelidoff, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, Γαλλία.

Για τα συμπεράσματα θα τοποθετηθεί ο Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό για το κοινό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron