Πολιτισμός
Ο Απόστολος Δοξιάδης μιλά για Λίνκολν και Ευκλείδη

Ο Απόστολος Δοξιάδης μιλά για Λίνκολν και Ευκλείδη

  • 28 Ιανουαρίου 2013, 18:00

Ξέρατε ότι ο Αβραάμ Λίνκολν αγαπούσε τον Ευκλείδη; Ο Απόστολος Δοξιάδης και η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟI προφανώς και το γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς οργανώνουν διάλεξη του γνωστού συγγραφέα και μαθηματικού την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) με θέμα «Ο Ευκλείδης στο Gettysburg: μια διάλεξη για όσους αναρωτιούνται για τη σχέση της πολιτικής με τη λογική».

Η διάλεξη είχε ως αφορμή την προβολή της ταινίας «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ στους κινηματογράφους και σ΄ αυτή ο Απόστολος Δοξιάδης θα κάνει μία ανάγνωση της ρητορικής του μεγάλου αμερικανού προέδρου με ιδιαίτερη έμφαση στην αγάπη του για τον Ευκλείδη. Θα δείξει έτσι, πως ειδικά στην πιο διάσημη ομιλία του, το περίφημο Gettysburg Address ο Λίνκολν αποκαλύπτει μια βαθιά, διαισθητική κατανόηση της ευκλείδειας μεθόδου, που οι μελετητές μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε, ότι διδάχθηκε την έννοια της λογικής και της απόδειξης ως αυτοδίδακτος μαθητής του Ευκλείδη - δήλωνε μάλιστα περήφανος, ότι μπορούσε να αποδείξει από μνήμης οποιοδήποτε θεώρημα των έξι πρώτων Βιβλίων των «Στοιχείων». Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η ρητορική δεινότητά του αποτέλεσε το κυριότερο εργαλείο στην πολιτική του σταδιοδρομία, παρ΄ ότι αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος πέρασε συνολικά έναν μόνο χρόνο της ζωής του στα θρανία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron