Οικονομία

Σε βάθος ενός έτους η αναδιάρθρωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

  • 30 Ιανουαρίου 2013, 15:29

Σε εφαρμογή έχει θέσει η διοίκηση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο πλέον μοναδικός μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το σχέδιο αναδιάρθρωσής του, ώστε η διαδικασία πώλησης να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η απερχόμενη διοίκηση του Ταμείου, στην οποία ήταν παρών και ο νέος επικεφαλής του ΤΤ Χάρης Σιγανός, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του πλάνου εξυγίανσης της τράπεζας, μετά τη διάσπασή της σε «καλή» και «κακή» νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλός του Χαράλαμπος Κύρκος σημείωσαν ότι στις άμεσες προτεραιότητας της διοίκησης της τράπεζας είναι η υλοποίηση μίας εθελούσιας εξόδου 700 - 900 ατόμων, μετά από τις μεσοσταθμικές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων κατά 30%.

Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η επανατιμολόγηση όλων των δανείων που ανανεώνονται ή μεταβαίνουν από σταθερό σε κυμαινόμενο επιτόκιο και η σύμβασή τους προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση των όρων τους.

Πρόκειται για χορηγήσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, κυρίως από τον τομέα της στεγαστικής πίστης, που είχαν δοθεί στο παρελθόν με πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν συνάδουν με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Αναπροσαρμογές θα υπάρξουν, σύμφωνα με τα στελέχη του ΤΧΣ, και στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία ο κ. Κύρκος αποκάλεσε «ληστρικά», σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο οι υψηλότερες αποδόσεις φτάνουν το 4,80%, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Μέσα από τις παραπάνω παρεμβάσεις, σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος, και την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, στόχος είναι η τράπεζα να καταφέρει να περάσει σε κερδοφορία μέσα στο επόμενο έτος και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να προωθηθεί η πώλησή της σε έναν από τους λοιπούς βιώσιμους ομίλους.

Όπως αναφέρθηκε, αν και το μνημόνιο προβλέπει τη ρευστοποίηση των συμμετοχών του ΤΧΣ εντός εξαμήνου από την απόκτησή τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Οικονομία




cron