Οικονομία

Συρρίκνωση της αμερικανικής Οικονομίας κατά το δ' τρίμηνο

  • 30 Ιανουαρίου 2013, 16:00

Συρρίκνωση 0,1% παρουσίασε η αμερικανική Οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2012, σε ετήσια βάση, εξαιτίας της περικοπής των αμυντικών δαπανών και της μείωσης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το αμερικανικό ΑΕΠ μειώνεται μετά το β’ τρίμηνο του 2009 όπου οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμη σε ύφεση. Το γ’ τρίμηνο του 2012, η αμερικανική οικονομία είχε παρουσιάσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, η αμερικανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2,2% έναντι 1,8% το προηγούμενο έτος.

Η συρρίκνωση αυτή διαψεύδει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πυροδοτήσει ανησυχίες για νέα ύφεση στις ΗΠΑ και να ωθήσει τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής να λάβουν δραστικά μέτρα για επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ανοδικά κινήθηκαν, ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,2% έναντι 1,6% το γ’ τρίμηνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης. Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 15,3% σημείωσαν οι επενδύσεις στην αγορά στέγης, ενώ αύξηση 12,4% σημειώθηκε στις δαπάνες των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και λογισμικό, μετά από πτώση 2,6% το γ’ τρίμηνο.

Στον αντίποδα, πτώση παρουσίασαν οι συνολικές επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα για πρώτη φορά μετά από έξι ανοδικά τρίμηνα, υποχωρώντας κατά 0,6%. Οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν πτώση κατά 6,6%, η οποία οφείλεται κυρίως στην περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 22%, τη μεγαλύτερη μείωση μετά το 1972.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Οικονομία




cron