Οικονομία

Μείωση ζημιών στην Ευρώπη για την FIAT

  • 30 Ιανουαρίου 2013, 17:07

Αύξηση της κερδοφορίας της κατά 29% και μείωση των ζημιών στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Fiat για το δ’ τρίμηνο του 2012, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει την παραγωγή της στην Ιταλία παρά τις «δύσκολες επιλογές» που χρειάστηκε να κάνει.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και έκτακτων κερδών/ζημιών αυξήθηκαν στα 987 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του έτους, από 765 εκατ. ευρώ που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 11% και ανήλθαν σε 21,8 δισ. ευρώ.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας. Πρόκειται για ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο όμιλος πηγαίνει καλά σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Σέρτζιο Μαρκιόνε, κατά την επίσκεψή του στη μονάδα του Γκρουλιάσκο όπου ξεκίνησε η παραγωγή ενός νέου μοντέλου της πολυτελούς φίρμας Maserati.

Ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας κατήγγειλε ότι έγιναν προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση για «πολιτικές σκοπιμότητες, σε μια κρίσιμη φάση για την χώρα». Ο πρόεδρος του δ.σ., Τζον Έλκαν, συμπλήρωσε ότι για «να παραμείνουμε στην Ιταλία και να συνεχίσουμε την παραγωγή μας κάναμε δύσκολες επιλογές».

Στη μονάδα Γκρουλιάσκο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που είναι μέλη του συνδικάτου Cgil αποδέχθηκαν την υπογραφή ειδικής, εταιρικής σύμβασης εργασίας, που απέρριψαν αντιθέτως οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του Πομιλιάνο Ντ' Άρκο της νότιας Ιταλίας.

Όπως εξηγούν σχολιαστές, η διαφορετική αυτή κατάληξη οφείλεται μεταξύ άλλων στο ότι στο Γκρουλιάσκο οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εκ περιτροπής ταμείο ανεργίας εδώ και πάνω από πέντε χρόνια. Η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση είχε φτάσει σε ακραίο επίπεδο.

Προς το παρόν, η διοίκηση της εταιρείας μετέταξε εκεί 500 εργαζόμενους που απασχολούνταν ως το 2006 στην βιομηχανία Bertone οι εγκαταστάσεις της οποίας το 2009 πωλήθηκαν στη Fiat. Άλλοι 500 διαδήλωσαν σήμερα έξω από τη βιομηχανία με αίτημα να επαναπροσληφθούν σύντομα.

Ο Μαρκιόνε δήλωσε ότι «θα βρεθεί κάποια λύση για τους 19 εργάτες του Πομιλιάνο» οι οποίοι τον περασμένο Οκτώβριο έλαβαν επιστολή με την οποία η διεύθυνσή της προειδοποιεί ότι πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απόλυσή τους.
Κατά την άποψη ορισμένων αναλυτών πρόκειται ουσιαστικά για «αντίποινα», μετά από την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης που υποχρέωσε την αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνο να επαναπροσλάβει άλλους 19 εργαζόμενους-μέλη του συνδικάτου Cgil.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Οικονομία




cron