Διεθνή

Ανέγγιχτοι ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι του Μουμπάρακ

  • 30 Ιανουαρίου 2013, 21:24

Συνελήφθησαν περίπου 900, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια 441, καταδικάστηκαν 108 σε ποινές ισόβια ως 8 χρόνια αλλά τελικώς στη φυλακή οδηγήθηκαν μόνο δυο και ο ένας θα αποφυλακιστεί τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τους στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τα σχετικά στοιχεία έδωσε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων από την εξέγερση της πλατειάς Ταχρίρ του Καΐρου.

Στη «νέα Αίγυπτο» οι άνθρωποι του Μουμπαρακ περνούν «ευχάριστη ζωή κι ανάπαυση», προλογίζει την ανακοίνωση η σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Χέμπα Μοραγέφ. Και δίνει μερικά στοιχεία: Ο Φάρους Χόσνι, επί 23 χρόνια υπουργός Πολιτισμού και προσωπικός φίλος της οικογένειας Μουμπαρακ περνά τις ημέρες του σε μια βίλα 30 χλμ. έξω από το Κάιρο ακούγοντας κλασική μουσική, ζωγραφίζοντας και μετέχοντας στα πάρτι των πλούσιων Αιγυπτίων. Είχε συλληφθεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και κλοπή αρχαιολογικών αντικειμένων αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε «ελλείψει συγκεκριμένων αποδείξεων της ένοχης του».

Ένας άλλος του «κύκλου Μουμπαρακ», ο αντικέρ Ζαχί Χαβάς, συνελήφθη στην αρχή της  εξέγερσης, έμεινε «υπό περιορισμό» 48 ώρες και έκτοτε ζει στο διαμέρισμα του, στο κέντρο του Καΐρου, παίρνοντας τα απογεύματα και τα βράδια του στην κοσμοπολίτικη Αθλητική Λέσχη της Γκεζίρας, όταν δεν παίζει χαρτιά σε κάποιο από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων του Καΐρου. Ο Χαβάς λέγει ότι είναι θύμα παρεξηγήσεων, ότι οι σχέσεις του με την οικογένεια του άλλοτε προέδρου ήταν καθαρά εμπορικές και ότι σκέπτεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να λάβει αποζημίωση έναντι της «ηθικής βλάβης» που υπέστη!

Κάτι ανάλογο σκέπτεται και ο Ζοχέρ Γκαρανά, πρώην υπουργός Τουρισμού. Έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στα δικαστήρια τρεις φορές, κάθε φορά καταδικάστηκε σε ποινές 1-4 ετών, δεν έμεινε όμως ούτε μια ώρα στη φυλακή και τώρα οι δικηγόροι του είναι έτοιμοι να ζητήσουν αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη ο πελάτης τους--340.000 δολάρια. Μολονότι υπάρχουν στοιχεία ότι ο Γκαρανά είχε γίνει, εκβιαστικά, μέτοχος σε μίση ντουζίνα ξενοδοχείων πολυτελείας στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Πορτ Σαιντ οι δικαστές αγνόησαν τις έγγραφες αποδείξεις.

Πριν από λίγες μέρες σε μια βίλα βόρεια του Καΐρου συγκεντρώθηκαν καμία δεκαριά «εκλεκτοί του καθεστώτος» Μουμπαρακ, ξάπλωσαν στους χρυσοκέντητους σοφάδες, άδειασαν μερικά μπουκάλια εκλεκτό μαλτ ουίσκι κάτω από κρυστάλλινους πολυέλαιους και κατηγορούσαν τους Ισλαμιστές που τους "άρπαξαν την εξουσία", αφού μίλησαν για σεξ και θρησκεία. Καταβρόχθισαν και μια μεγάλη τούρτα, βλαστημώντας τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έγραψε η "Washington Post".

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Διεθνή




cron