Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας το spread των ελληνικών ομολόγων

Θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας το spread των ελληνικών ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωναν υποαπόδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά την Δευτέρα, οδηγώντας το spread του 10ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών κρατικών ομoλόγων διευρύνεται εν μέσω ανησυχιών για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μετά τα στοιχεία της Παρασκευής για την ανάπτυξη, που έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρυνόταν στις 151 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των 139 μονάδων βάσης την Παρασκευή, σύμφωνα με διάγραμμα του Reuters. Ωστόσο, ξεπέρασε και τις 153 μ.β, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου.

Τα ιταλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα σημείωναν επίσης υποαπόδοση σε σχέση με τα γερμανικά. Το spread του 10ετές ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρυνόταν κατά 6 μονάδες βάσης στις 76 μονάδες και το ιρλανδικό κατά 10 μονάδες βάσης στις 148 μονάδες.

"Η εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα είναι εξαιρετικά "νευρική"", επισημαίνει, ο Orlando Green, αναλυτής στην Calyon στο Λονδίνο, του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole. "Υπάρχουν ανησυχίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το outlook του προϋπολογισμού", προσθέτει. Μάλιστα σημειώνει ότι τα fundamentals παραμένουν "φτωχά", γεγονός που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια επιρροής σε κάθε είδους φήμη.

Ερωτώμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα: «Το θέμα  με τα spread, είναι θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Και ο δανεισμός έχει άμεσα σχέση με την αξιοπιστία της κάθε χώρας. Εκεί ακριβώς, αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, προσπαθούμε να συμπληρώσουμε, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε και πιστεύουμε ότι το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό, στις σημερινές συνθήκες, τρόπο. Και μέσα από αυτόν τον Προϋπολογισμό, αλλά και μέσα από την προοπτική που δίνουμε για το πώς βλέπουμε εμείς και πως θα διαχειριστούμε την οικονομία της χώρας.»








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr