Αρχική | Τράπεζες | Οι τραπεζίτες ζητούν αλλαγές από τη Λ. Κατσέλη

Οι τραπεζίτες ζητούν αλλαγές από τη Λ. Κατσέλη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τραπεζίτες ζητούν αλλαγές από τη Λ. Κατσέλη

Συνάντηση έχουν σήμερα η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ Κατσέλη. Η συνάντηση αυτή, είναι η πρώτη μεταξύ της ελληνικής ένωσης τραπεζών και υπουργού της κυβέρνησης.

Η συνάντηση έχει κύριο αντικείμενο το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στην βουλή η κυβέρνηση και θα αφορά τους δανειολήπτες. Στο νομοσχέδιο προτείνεται όταν ένας δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση διακανονισμού των υποχρεώσεων του λόγω αδυναμίας αποπληρωμής δόσεων τότε θα πρέπει να καταβάλλει το 10% της συνολικής οφειλής.
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να καταβάλλεται το 20% της συνολικής οφειλής.

Θέμα έχει ανακύψει και με τα στεγαστικά δάνεια αν δηλαδή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διαδικασία διακανονισμού και με ποιο τρόπο.
Οι τραπεζίτες παρά τις εκατέρωθεν κόντρες φαίνεται ότι θα παρουσιασθούν ενωμένοι.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη «διαφάνεια των τραπεζικών συμβάσεων, και με το οποίο θα καταργούνται καταχρηστικές χρεώσεις στα δάνεια  αναμένεται να είναι έτοιμο προς δημόσια διαβούλευση  στις αρχές Δεκεμβρίου
Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στην ενότητα για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (έχει ήδη ανακοινωθεί το σχετικό νομοσχέδιο) και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και θα θεσπιστεί η αρχή του «υπεύθυνου δανεισμού».

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας «θα είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και δεν θα είναι υποχρεωτικό να είναι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου», καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει μόνο για τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΑΠ.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση της ποινής πρόωρης εξόφλησης στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου και η ενσωμάτωση όλου του ποσοστού μείωσης των επιτοκίων, στα συνδεδεμένα με το Euribor δάνεια.
Επίσης, οι δανειολήπτες με οφειλές από καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες έως 20.000 ευρώ θα μπορούν αποπληρώσουν το χρέος τους και πέντε ημέρες πριν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους.
Ακόμα, η χρέωση των τόκων υπερημερίας θα γίνεται μόνο για τις ημέρες καθυστέρησης καταβολής των δόσεων και όχι για ολόκληρο τον μήνα






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο