Αρχική | Πολιτική | ΝΔ: Οι νέες δημοσκοπήσεις βγάζουν …δύο νικητές

ΝΔ: Οι νέες δημοσκοπήσεις βγάζουν …δύο νικητές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΝΔ: Οι νέες δημοσκοπήσεις βγάζουν …δύο νικητές

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν δύο νέες αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις για την ανάδειξη του νέου αρχηγού τη Ν.Δ,. από τις εφημερίδες Ημερησία και Απογευματινή. Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Marc για την Ημερησία, δείχνει νίκη του κ. Σαμαρά. Στον α γύρο ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 44,4%, ακολουθεί η κ. Μπακογιάννη με 41% και ο κ. Ψωμιάδης με 4,6% Στον δεύτερο γύρο η ψαλίδα μεταξύ του κ. Σαμαρά και της κ. Μπακογιάννη μεγαλώνει καθώς ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνοντας 50,1%, προηγείται με αέρα 4,1 ποσοστιαίων μονάδων.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, καταγράφει ντέρμπι στον α γύρο και προβάδισμα της κ. Μπακογιάννη, στον δεύτερο, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Focus για την Απογευματινή. Συγκεκριμένα στον α γύρο η κ. Μπακογιάννη προηγείται με 46,3% έναντι του 45,0% που συγκεντρώνει ο κ. Σαμαράς. Τρίτος «έρχεται» ο κ. Ψωμιάδης με 5,7%. Στον β γύρο, η διαφορά μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σαμαρά ανεβαίνει στο 3,2%.
Στο μετξά, να πάρουν θέση κορυφαία στελέχη, όπως οι Β. Πολύδωρας, Μ. Γιαννάκου, Γ. Παπαθανασίου, Π. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Ι. Βαρβιτσιώτης, περιμένουν οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Ν.Δ., Ντ. Μπακογιάννη και Αντ. Σαμαράς.

Τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες -ενίοτε, και κατ’ ιδίαν συναντήσεις- με πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση. Κρίνουν μάλιστα πως εάν αυτά τα πρόσωπα βγουν μπροστά και στηρίξουν κάποιον από τους υποψηφίους, αυτόματα θα δώσουν αρκετούς πόντους σε αυτόν στο πλευρό του οποίου θα ταχθούν.

Ποια είναι αυτά; Κατ’ αρχάς, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας που τρέφει σεβασμό στην παράταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποσχεθεί να βοηθήσει έναν εκ των δύο σημαντικότερων υποψηφίων, αλλά χωρίς να βγει να το δηλώσει δημοσίως.

Σημαίνον πρόσωπο που δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής θέση είναι επίσης η πρώην υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως όλα δείχνουν, θα ταχθεί στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία συνδέεται με φιλία χρόνων.

Στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη ενδέχεται να ταχθεί επίσης και ο τέως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, που ενδέχεται να το δηλώσει και δημοσίως - αν και αυτό ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Ερώτημα αποτελεί την ίδια στιγμή η στάση που θα κρατήσει δημοσίως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος. Μετέχει ενεργά στις διεργασίες, αλλά επισήμως δεν έχει πάρει θέση.

Μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις θα είχε και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Γιώργος Σουφλιάς, εάν έκανε δήλωση μπροστά στις κάμερες υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, κρίνει σκόπιμο στην παρούσα φάση να αποστασιοποιηθεί. Μετά τις κατηγορίες κάποιων «γαλάζιων» στελεχών ότι ουσιαστικά αυτός έπεισε τον Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να υποστεί δεινή ήττα τον Οκτώβριο, προτίμησε να αποσυρθεί στο χωριό του, λίγο έξω από τη Λάρισα, και να αρκείται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Ρηγίλλης και τους συνεργάτες του.

Στα σημαίνοντα στελέχη που δεν έχουν πάρει επίσημα θέση συγκαταλέγεται, επίσης, και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Όπως όλα δείχνουν όμως, θα ακολουθήσει τη γραμμή Σιούφα, κρατώντας ουδέτερη στάση και έχοντας ένα υπερκομματικό προφίλ. Βέβαια, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να κρατάει ίσες αποστάσεις, από τη στιγμή που είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου.

Το ζήτημα είναι όμως ότι παρασκηνιακά οι περισσότεροι από αυτούς λειτουργούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Η προεκλογική εκστρατεία
Επίθεση στην κυβέρνηση με άξονα της πολιτική της στην οικονομία εξαπέλυσε η Ντορα Μπακογιάννη μιλώντας απόψε στο κλειστό γήπεδο "Σπύρος Λούης", στο Μαρούσι. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων, αυτοσχεδιάζει και παλινδρομεί.

Η κα Μπακογιάννη άφησε και αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά για την απόρριψη της πρότασής της για τηλεοπτική αντιπαράθεση, λέγοντας "δυστυχώς κάποιοι φοβούνται να συζητήσουν τα ουσιαστικά προβλήματα, προτιμούν το μονόλογο και αντιλαμβάνονται το διάλογο ως τσακωμό και τη συζήτηση ως διχασμό".
Επανέλαβε τις απόψεις της για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη προσθέτοντας ότι η ίδια κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την ανανέωση του κόμματος, κάτι που δεν έπραξε καμία άλλη πλευρά, όπως είπε.

Να πει τα ονόματα των μηχανισμών που δήθεν στηρίζουν τη Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος της υποψήφιας Προέδρου της ΝΔ, απαντώντας στον κύριο Σαμαρά, που είχε ζητήσει τη Πέμπτη από την κυρία Μπακογιάννη να κατονομάσει τα golden boys. Εν τω μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε την Παρασκευή αγωγή σε βάρος της εφημερίδας ΒΕΤΟ, για δυσφημιστικό σε βάρος της δημοσίευμα. 
"Δεν θα πάψω να μιλάω για ιδεολογία και όχι για διαχείριση" τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το βράδυ της Παρασκυεής σε κεντρικό ξενοδοχείο. Επεσήμανε ότι οι μαγικές λέξεις για τη ΝΔ είναι ιδεολογία, οργάνωση, ενότητα και αντιπολίτευση. Νωρίτερα εξαπέλυσε φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, σε υψηλούς τόνους, από το Κερατσίνι. "Κατάρρευσε η λαϊκίστικη πολιτική του ΠΑΣΟΚ", ότι η σημερινή κυβέρνηση κατήγγειλε προεκλογικά την πολιτική πρόταση Καραμανλή και "έταζε στους πάντες τα πάντα και τώρα, σαράντα μέρες μετά, κάνουν τα ίδια που κατήγγειλαν και προετοιμάζουν πολύ χειρότερα", τόνισε μεταξύ άλλων.

Στον Αθήνα 9,84 μίλησε τη Παρασκευή ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι την επόμενη ημέρα μετά την εκλογή Προέδρου της ΝΔ, το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο αλλά μέσα σε μια διαρκή κρίση.Στις 20.00 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Βελλίδειο.
Υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά τάχθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τους Γιάννη Τασσιόπουλο και Αρετή Σιδηροκαστρίτου, ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης. "Ο Σαμαράς είναι αυτός που προσκαλεί τους βασικούς ψηφοφόρους της ΝΔ, και όχι τους προστιθέμενους", είπε χαρακτηριστικά.
"Οι ίδιοι οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν γρήγορα το πολιτικό σκηνικό", υποστήριξε στον Αθήνα 9,84 και τους Γιάννη Τασιιόπουλο και Αρετή Σιδηροκαστρίτου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο