Αρχική | Επιχειρήσεις | Τηλεπικοινωνίες | Από την αρχή μελέτες για τις οπτικές ίνες

Από την αρχή μελέτες για τις οπτικές ίνες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αποτελεί ένα από τα μοναδικά project της ΝΔ που ενέκρινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σκοπεύει να συνεχίσει. Το πλέον φιλόδοξο έργο τεχνολογίας και πληροφορικής που έχει εξαγγελθεί ποτέ στη χώρα μας, η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών, εντάχτηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών.

«Το έργο θα γίνει πράξη, αλλά με νέα οικονομοτεχνική μελέτη. Ως το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ο σχετικός φάκελος θα έχει αποσταλεί στην Ε.Ε., με στόχο την προκήρυξη του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2011», ανέφερε στην «Ι» ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας.

Διαβούλευση

Ήδη στο Υπουργείο Υποδομών συστήνεται νέα επιτροπή, με αντικείμενο την προκήρυξη της μελέτης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, με τη συνακόλουθη δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει το σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου στην Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει το έργο στα 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα προέρχονταν από κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μελέτης, δηλαδή από τα συμπεράσματα για την οικονομική βιωσιμότητα και την τεχνική υποστήριξη του έργου. Δεν ξέρουμε ακόμη ούτε το κόστος του έργου, ούτε με ποιο τρόπο και ποσοστό θα συμμετάσχει το Δημόσιο», επισήμανε ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνιών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του πρώην υπουργού Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη, το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε διάστημα 7 ετών από τη στιγμή επιλογής των αναδόχων.

Πέρα από τις οπτικές ίνες, το Υπουργείο Υποδομών φιλοδοξεί να συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση του ζητήματος για το «ψηφιακό μέρισμα», καθώς ως το 2012 όλα τα αναλογικά κανάλια θα μετατραπούν σε ψηφιακά, έπειτα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απόφαση της ITU (InternationalTelecommunicationUnion - Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών). Όσον αφορά την ΕΕΤΤ, αν και ακούγονται ποικίλα σενάρια συγχώνευσης με άλλες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό.

Ωστόσο, στο Υπουργείο Υποδομών έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το προεδρείο θα πρέπει να εκλέγεται με τον τρόπο που εκλεγόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Πάντως, η ΕΕΤΤ έχει ήδη αντιτεθεί στη συγχώνευση με άλλες αρχές, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αντίθετη η Ε . Ε .

Πηγή: Ισοτιμία την 21η/11/2009






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο