Αρχική | Υγεία | Γεμάτα παθογόνα βακτηρίδια, τα τσιγάρα

Γεμάτα παθογόνα βακτηρίδια, τα τσιγάρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γεμάτα παθογόνα βακτηρίδια, τα τσιγάρα

Είναι γνωστό σε όλους εδώ και πολλά χρόνια ότι τα τσιγάρα σκοτώνουν από τη στιγμή που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιολογικές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Ωστόσο, όπως προκύπτει τώρα από μια νέα έρευνα Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων, τα τσιγάρα ενδεχομένως να είναι σε θέση να συμβάλουν ακόμα και στην διάδοση…μολυσματικών ασθενειών καθώς είναι «μολυσμένα» με βακτηρίδια, μερικά εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους!

Σύμφωνα με την μελέτη, που είναι η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, «τα ίδια τα τσιγάρα μπορεί να αποτελούν άμεση πηγή έκθεσης, τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών, σε μια ευρεία γκάμα δυνητικά παθογόνων μικροβίων». Οι ερευνητές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για το εύρημά τους, ανέφεραν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι συνέπειες από την άποψη της δημόσιας υγείας και συστήνουν περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.

Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους. «Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος –και πιστεύουμε ότι μπορούν– τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό», δήλωσαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν ακόμα ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριδιακό περιεχόμενό τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης του DNA για να προσδιορίσουν το συνολικό γενετικό υλικό των μικροοργανισμών που περιέχονται στα τσιγάρα. Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο (στη μελέτη ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες), ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν. Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν, ήσαν τα εξής: Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonasaeruginosa, Serratia, Campylobacter, Proteus, Enterococcus, Staphylococcusκ.α., μερικά από τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν εντοπιστεί μέσα στα τσιγάρα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβώσουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως κατά πόσο τα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία της καύσης του καπνού και αποικίζουν το αναπνευστικό σύστημα των καπνιστών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι ορισμένα «σκληροτράχηλα» μικρόβια μπορούν όντως να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της οδού του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θεωρούν επίσης πιθανό ότι το κάπνισμα εξασθενεί το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι τα παθογόνα μικρόβια προέρχονται κυρίως από το περιβάλλον παρά από τα ίδια τα τσιγάρα. Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, οι επιστήμονες συστήνουν πρόσθετες έρευνες.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο