Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | Ντουμπάι: Το«όνειρο» κινδυνεύει να αποδειχτεί ουτοπία.

Ντουμπάι: Το«όνειρο» κινδυνεύει να αποδειχτεί ουτοπία.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ντουμπάι: Το«όνειρο» κινδυνεύει να αποδειχτεί ουτοπία.

Γόνος της οικονομικής έκρηξης, το Ντουμπάι ταυτίστηκε με την απαράμιλλη πολυτέλεια, τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και τα νησιά σε σχήμα κοκοφοίνικα. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το «όνειρο του Ντουμπάι» κινδυνεύει να αποδειχτεί ουτοπία.

Τα οικονομικά προβλήματα του εμιράτου δεν αιφνιδίασαν τις αγορές, καθώς είχε ήδη ζητήσει κεφάλαια στήριξης 10 δισ. δολαρίων από το Αμπού Ντάμπι, ενώ λίγες ώρες μόλις πριν το αίτημα της κυβέρνησης του Ντουμπάι για «περίοδο χάριτος» στην Dubai World, είχε εξασφαλίσει επιπλέον 5 δισ. δολάρια από δύο τράπεζες του γειτονικού εμιράτου.

Ένας από τους λόγους του πανικού που έχει καταλάβει την αγορά είναι η τάξη μεγέθους: η εταιρεία συμμετοχών Dubai World περιλαμβάνει 10 θυγατρικές –κάθε μία εκ των οποίων αποτελεί ένα γίγαντα από μόνη της.

Η σημαντικότερη εξ’ αυτών, ο όμιλος ακινήτων Nakheel, υποχρεούται να καταβάλει 4 δισ. δολάρια έναντι δανειακών υποχρεώσεων τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για την εταιρεία που κρύβεται πίσω από το «Palm project», το νησί-κοκοφοίνικα του οποίου οι φωτογραφίες έχουν κάνει το γύρο του κόσμου προκαλώντας δέος.

Παρότι η έκθεση των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων στο Ντουμπάι κυμαίνονταν μεταξύ 13 και 40 δισ. δολαρίων, είναι γενική παραδοχή ότι η Βρετανία το μεγαλύτερο άνοιγμα το έχει κάνει η Βρετανία. Και παρότι κανείς δεν πιστεύει ότι το Ντουμπάι θα αθετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, το οι τελευταίοι κλυδωνισμοί αναμένεται να έχουν σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις, ακόμη και αν το Αμπου Ντάμπι ανοίξει και πάλι τα ταμεία του.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει αυτή τη στιγμή είναι ο κλονισμός της διεθνούς εμπιστοσύνης. «Δεσπόζει η αμφιβολία και η αβεβαιότητα», τονίζει ο Σαχίν Βαλέ, επικεφαλής της στρατηγικής Μ. Ανατολικής στην BNP Paribas «Η Dubai World δεν είναι μια απλή εταιρεία, είναι μια κοινοπραξία με πολύ περιορισμένη εταιρική διακυβέρνηση και οικονομική διαφάνεια, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τα ακριβή στοιχεία του ενεργητικού της ή το πραγματικό μέγεθος του χρέους της», επισημαίνει.

Πηγή: The Independent






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο