Αρχική | Τουρισμός | Σε Άραβες εμίρηδες ελληνικά ξενοδοχεία

Σε Άραβες εμίρηδες ελληνικά ξενοδοχεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε Άραβες εμίρηδες ελληνικά ξενοδοχεία

Την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά «σκανάρει» μεγάλη γερμανική τράπεζα για λογαριασμό αραβικού επενδυτικού fund. Οι ξένοι επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι η τουριστική αγορά θα ανακάμψει.

Επενδυτικά κεφάλαια αραβικής προέλευσης αναζητούν στην Ελλάδα τουριστικά καταλύματα προς εξαγορά. Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας στους ενδιαφερόμενους ότι ενδέχεται να υπάρξει θετική έκβαση ως προς τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Τη μελέτη εκπόνησε μεγάλος γερμανικός τραπεζικός όμιλος για λογαριασμό αραβικού γκρουπ, που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Βusiness plan

Σύμφωνα με το business plan που έχουν στη διάθεσή τους οι τραπεζικοί σύμβουλοι, κεφάλαια της τάξης του ενός δισ. ευρώ (εκ των οποίων ποσοστό κοντά στο 40% θα προκύψει από τραπεζικό δανεισμό) θα διατεθούν για την υλοποίηση του σχεδίου τους. Βάσει αυτού οι επενδυτές επιθυμούν να επενδύσουν ένα τμήμα του κεφαλαίου τους σε υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες 3-4 αστέρων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κοινό μυστικό είναι ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, ενώ πολλές επιχειρήσεις διαπραγματεύονται με Έλληνες και ξένους επενδυτές μέσω εντεταλμένων δικηγορικών γραφείων, όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Αν και αρκετές προς πώληση ξενοδοχειακές μονάδες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει της εκδοθείσας άδειας λειτουργίας τους, εντούτοις οι κάτοχοί τους διαπραγματεύονται τα ακίνητα σε προκλητικά υψηλές τιμές. Η παλαιότητα των κτιρίων, το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα ακίνητα και η έλλειψη στοιχειωδών προδιαγραφών καθιστούν απαγορευτική την πώληση σε ικανοποιητικές τιμές.

Πάντως σύμφωνα με τη γερμανική έκθεση τα περιθώρια ανάπτυξης των εξεταζόμενων τουριστικών επιχειρήσεων ποικίλλουν από έτος σε έτος, με αυξομειώσεις έως και 10% κατ’ έτος την εξεταζόμενη περίοδο 2005-2008. Ακόμη βάσει των ισολογισμών έχουν καταγραφεί και αρνητικές αποδόσεις που έφτασαν και στο 9%.

Στόχος της καταγραφής των μονάδων (ορισμένες εκ των οποίων παραθέτουμε) είναι να αναδειχτεί το υπάρχον τουριστικό προϊόν, να αξιολογηθούν οι αποδόσεις τους, ώστε οι εν δυνάμει επενδυτές να αποκτήσουν σαφή εικόνα των πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων οι αναφορές στα ξενοδοχεία γίνονται κατά βάση με στόχο τη διερεύνηση ευκαιριών και την δυνατότητα προσέγγισης των ιδιοκτητών για πιθανή εξαγορά είτε συνεργασία. 

RESORTS

ΤΑ RESORTS ανά την Ελλάδα που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι:


Grecotel με μονάδες σε Αθήνα, Κέρκυρα (Imperial, Daphnilla Bay) Κρήτη (El Greco, Creta Palace κ.λπ.) αλλά και στις Πελοπόννησο, Μύκονο, Κω και αλλού με 19 συγκροτήματα.


Capsis Tourist Complex που περιλαμβάνει δύο μονάδες δυναμικότητας 1.360 κλινών (ιδιοκτησίας Κ. Καψή 73% και οικογένειας Βάρδα).

Chandris Hotels and Resorts με πέντε μονάδες Metropolitan, The MET, Dassia, Chios) διάσπαρτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χίο (ιδιοκτησίας Chandris Hotel Panama 93%).

Lampsa Hellenic Hotels (Grand Bretagne Athens, Hyatt Regency Belgrade). Μεταξύ των ιδιοκτητών συγκαταλέγονται Venture Ability 60,1%, Homeric Dep. Store 8,3%,Ν. Θεοχαράκης 5,2%).

Plepi BeachPorto Hydra δυναμικότητας 279 κλινών· η μονάδα με την μεγαλύτερη διαθέσιμη έκταση που φτάνει τα δύο εκατ. τ.μ.

Πηγή: Isotimia.gr






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο