Αρχική | Οικονομία | Μας δίνουν δύο χρόνια, ζητάμε περισσότερα

Μας δίνουν δύο χρόνια, ζητάμε περισσότερα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μας δίνουν δύο χρόνια, ζητάμε περισσότερα

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει παράταση 3 ή 4 ετών για μείωση του ελλείμματος κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 3%. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν πως η παράταση είναι εφικτό να δοθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου  διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες και ακολούθως στο Λουξεμβούργο τον χρόνο της παράτασης για την περιστολή του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σε πρώτη φάση θα δοθεί καταρχήν στη χώρα μας διετής παράταση και κατόπιν, αφού γίνει έλεγχος, θα υπάρξει νέα απόφαση για τυχόν νέα παράταση. Η Ελλάδα πιέζει για μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου, ωστόσο οι κοινοτικοί ιθύνοντες επισείουν απειλητικά το άρθρο 104 παράγραφος 11 του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Έτσι κι αλλιώς, οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον ασφυκτικές για περιστολή του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος με ρυθμό της τάξης του 2% ετησίως. Υπό τις συνθήκες αυτές, και ενώ παρακολουθούνται στενά από τους αρμόδιους κοινοτικούς υπαλλήλους  τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει τις βασικές παραμέτρους του νέου προϋπολογισμού. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στόχοι της κυβέρνησης είναι οι περικοπές δαπανών, η αναμόρφωση του φορολογικού και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Σε σύγκρουση με τις τράπεζες
Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση βρίσκονται οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. “Μην περιμένετε να σας βγάλουμε από την κρίση: Εμείς δανειζόμαστε για να αγοράζουμε τα ομόλογα του Δημοσίου” ήταν σε ελεύθερη απόδοση το μήνυμα των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση.

Κατά τ' άλλα, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 9,8% ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 134.000 φθάνοντας  στα 15,567 εκατομμύρια άτομα.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο