Αρχική | Οικονομία | Παπακωνσταντίνου: «Η ΕΕ διάψευσε τα σενάρια περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας»

Παπακωνσταντίνου: «Η ΕΕ διάψευσε τα σενάρια περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παπακωνσταντίνου: «Η ΕΕ διάψευσε τα σενάρια περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας»

Τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νυν και την πρώην κυβέρνηση επιχείρησε να τραβήξει ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Eco/Fin. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόρριψη των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας μας και προανήγγειλε "μεγάλες αλλαγές". Παράλληλα, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. "Η Ελλάδα δεν ανέλαβε τα μέτρα που έπρεπε, γι' αυτό και το Eco/Fin επικύρωσε την ένταξή μας στο άρθρο 104/8 της συνθήκης του Μάαστριχτ", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή. "Τα ομόλογα του ελληνικού κράτους είναι μια σίγουρη τοποθέτηση, που βέβαια εμπεριέχει κινδύνους επισφάλειας, οι οποίοι όμως θα μειώνονται, όσο η κυβέρνηση θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα", τόνισε. Ο υπουργός προανήγγειλε "πολύ μεγάλες αλλαγές", χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν κυρίως πρόβλημα πολιτικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου ΕCOFIN για υπαγωγή της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος είναι μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Ένα μέλλον, το οποίο θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα αποτυπωθούν όχι μόνο στον προϋπολογισμό, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο και θα αξιολογηθεί στο Συμβούλιο ECOFIN του Φεβρουαρίου».

Ειδικότερα, για τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για την Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε αυτή επισημαίνεται πως παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς εξαιτίας της ύφεσης».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις βασικές πτυχές του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου ο οποίος έχει διπλό στόχο: να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσει σε νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών με συγκεκριμένο δημοσιονομικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη ότι ενημέρωσε το Eurogroup για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως η κοινωνική διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή, η αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και περιστολής της σπατάλης στο Δημόσιο, αλλά και ο διάλογος για το ασφαλιστικό και οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους μισθούς στο Δημόσιο ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέρχονται συχνά στο ζήτημα του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα και στο θέμα της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «στις συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup γίνεται συχνά αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου είχε αποφασιστεί μείωση των μισθών του δημοσίου». Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα στην κατεύθυνση της μείωσης ή του παγώματος των μισθών».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν μια «σίγουρη τοποθέτηση», ενώ αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως «αυτή θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το νέο χρόνο στη Βουλή με γνώμονα το αίσθημα δικαίου». Δήλωσε, συνάμα, ότι «αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η έναρξη διαλόγου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, τέλος, ότι «η περίοδος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος θα αποφασιστεί με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης» τονίζοντας πως σε γενικές γραμμές το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της ανάπτυξης, την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την περιστολή των δαπανών και την καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. «Στο πλαίσιο αυτό οι αμυντικές δαπάνες ήδη από φέτος συνεισφέρουν και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο