Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Financial Times: Επανέρχονται με νέο δημοσίευμα για την ελληνική οικονομία

Financial Times: Επανέρχονται με νέο δημοσίευμα για την ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αντιμέτωπη με τη Νέμεσις θα βρεθεί η Ελλάδα, πιθανολογούν οι Financial Times σε νέο, ιδιαίτερα εκτενές αυτή τη φορά, δημοσίευμά τους για τη χώρα.

Οι συντάκτες της εφημερίδας Kerin Hope και Ralph Atkins χρησιμοποιούν το παράδειγμα μίας δημόσιας υπαλλήλου για να εξηγήσουν στους ξένους αναγνώστες τη σπατάλη χρήματος και την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα. Αυτή η δημόσια υπάλληλος, η Σωτηρία δεν παραπονιέται ποτέ ότι έχει πολλή δουλειά, και όταν κάποιος από την οικογένειά της είναι άρρωστος, πάντα μένει στο σπίτι, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτές οι ιστορίες για το διογκωμένο δημόσιο τομέα της Ελλάδας, τώρα προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξάλλου, την ώρα που οι άλλες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να φέρουν τα δημόσια οικονομικά τους υπό έλεγχο, η Αθήνα ακολούθησε διαφορετική διαδρομή.

Η Ελλάδα παραπλάνησε τον πλανήτη σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα των οικονομικών της προβλημάτων, εξηγούν οι FT, τονίζοντας ότι κανείς στην Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για το σοκ του ελλείμματος, στο 12,7%.

«Οι ανησυχίες ενισχύονται από την προφανή αναποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης», αναφέρεται. Μάλιστα, οι συντάκτες απαντούν στη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για λήψη των απαραίτητων μέτρων (μέσω της επιστολής του που χθες δημοσιεύτηκε στους FT), εξηγώντας ότι οι ισχυρισμοί για φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων φαίνονται σε πολλούς ως κούφιοι, ειδικά την ώρα που η δραστηριότητα της συλλογής φόρων δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.

Οι Financial Times αποτυπώνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις (όπως αποτυπώθηκε στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου), τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και την άσχημη δημοσιονομική εικόνα.

Καθώς αναρωτιούνται για την τύχη της οικονομίας, οι συντάκτες της εφημερίδας τονίζουν ότι η εγκατάλειψη της Ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή για τη χώρα, αλλά την ίδια στιγμή, το timing δεν είναι με το μέρος μας. Με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι μιας συστημικής κατάρρευσης έχουν εκλείψει, η Ευρωζώνη ίσως να μην θελήσει να διασώσει τη χώρα, με δεδομένο ότι έτσι θα έδειχνε και στα άλλα κράτη μέλη της ότι επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά. Μάλιστα, οι FT μιλούν ακόμα και για σενάρια προσφυγής στο ΔΝΤ.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα –αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% της Ευρωζώνης- λειτουργεί σε βάρος της», εξηγούν οι συντάκτες. Αναφερόμενοι σε σχετική έκθεση της Deutsche Bank, πιθανολογούν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ειδικό fund που θα αναλάβει να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας πέραν των συνόρων της χώρας.

Πάντως, αυτό το σενάριο είναι απευκταίο για την ΕΕ. «Αντίθετα, αυτό που ελπίζουν είναι ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα αναγκάσουν την Αθήνα να φέρει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο», αναφέρει το δημοσίευμα. Η διεύρυνση των spreads, εξάλλου, δείχνει ότι οι αγορές δεν θα αφήσουν πια τις κυβερνήσεις που δεν πειθαρχούν ατιμώρητες. «Σύντομα, ακόμα και οι βαριεστημένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα το καταλάβουν».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο