Αρχική | Media | Διεθνής μάστιγα η αντιγραφή των εφημερίδων μέσω του Διαδικτύου

Διεθνής μάστιγα η αντιγραφή των εφημερίδων μέσω του Διαδικτύου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εκτεταμένη, παράνομη αντιγραφή του περιεχομένου των εφημερίδων μέσω του Διαδικτύου πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Attributor, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της αναζήτησης περιεχομένου στο Ιντερνετ.

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο ήρθαν η Google και οι εκδότες.

Το φαινόμενο, το οποίο αποτελεί μάστιγα για τον Τύπο διεθνώς -πλήττει και την Ελλάδα- είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται επισήμως μέσα από στοιχεία έρευνας, που αφορούν στις εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία, μέσα στο διάστημα ενός μηνός δημοσιεύτηκαν από 157 εφημερίδες 101.000 άρθρα, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν εμφανιζόμενα σε 75.000 sites που περιλάμβαναν 112.000 άρθρα, απόλυτη αντιγραφή του αρχικού. Επίσης, 520.000 άρθρα ήταν μερική αναδημοσίευση του πρωτοτύπου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα είχε μια ανάλογη έρευνα για την ελληνόφωνη διαδικτυακή αγορά.

Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, τα στοιχεία της έρευνας της Attributor θα χρησιμοποιηθούν από τους εκδότες στον αγώνα τους ενάντια στην εκτεταμένη λογοκλοπή που καταγράφεται στο Διαδίκτυο.

Επισημαίνεται ότι η έκδοση της έρευνας συμπίπτει με την έναρξη των συνομιλιών που πραγματοποιεί η Federal Trade Commission με θέμα «Πώς μπορεί να επιβιώσει η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου».

Ορια στη διάθεση

Σε συμφωνία με τους εκδοτικούς ομίλους για τον καθορισμό ενός ορίου στη δωρεάν διάθεση του ειδησεογραφικού τους περιεχομένου κατέληξε η Google μετά τις διαμαρτυρίες από πολλά μέσα ενημέρωσης -κυρίως από τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ- σχετικά με την πολιτική αυτή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «First Click Free» της Google, οι εκδότες θα μπορούν πλέον να εμποδίζουν την απεριόριστη πρόσβαση στα ειδησεογραφικά sites με συνδρομή.

Οι χρήστες που επιλέγουν να δουν περισσότερες από πέντε ειδήσεις την ημέρα θα κατευθύνονται σε σελίδες συνδρομής για να πληρώσουν την περαιτέρω πρόσβαση, όπως μετέδωσαν το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατευθύνει τους αναγνώστες από το Google ή το Google News σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Αν και κανονικά τους απαγορεύει να έχουν περαιτέρω δωρεάν πρόσβαση, όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, αρκετοί χρήστες έκαναν κατάχρηση του προγράμματος, καθώς επέστρεφαν στο Google και στη συνέχεια έκαναν όσα «κλικ» ήθελαν σε άλλες ειδήσεις.

Με τον τρόπο αυτό μπορούσαν να βλέπουν δωρεάν απεριόριστες διαδοχικές ειδήσεις.

Σκληρή κριτική από Μέρντοχ

 
 
Σκληρή κριτική στην πολιτική της ελεύθερης πρόσβασης στις ειδήσεις άσκησε ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος έκανε λόγο για κλοπή και δήλωσε ότι υπηρεσίες όπως η Google «τρώνε από τα έτοιμα», εκμεταλλευόμενες «τις σκληρές προσπάθειες και τις επενδύσεις των άλλων».

Ο κ. Μέρντοχ ανέφερε επίσης ότι οι εφημερίδες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να πείσουν τους καταναλωτές ότι η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη ειδησεογραφία δεν προσφέρεται δωρεάν.

«Η καλή δημοσιογραφία είναι ένα ακριβό προϊόν», πρόσθεσε ο Μέρντοχ και επανέλαβε την πρόθεσή του να αρχίσει να χρεώνει την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει μέσω της News Corp.

Πηγή: Ναυτεμπορική






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο