Ρέππας: Ξεκαθάρισμα του τοπίου με την επίγεια εξυπηρέτηση (handlers)

Στο ξεκαθάρισμα του τοπίου με την επίγεια εξυπηρέτηση (handlers) στα αεροδρόμια της χώρας, προχωρά άμεσα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί, οι «διεργασίες» και οι «αμαρτίες» της προηγούμενης κυβέρνησης που κληρονομήθηκαν θα αλλάξουν άρδην, αφού πρόκειται να προκηρυχτεί άμεσα ο σχετικός διαγωνισμός για το hendllers για να μπει φραγμός στο υπάρχον μονοπώλιο.
Έτσι, η πρόταση της ΥΠΑ για το άνοιγμα μόνο τριών αεροδρομίων από τα 34 που λειτουργούν με όρους μονοπωλίου και η οποία ήδη ξεσήκωσε αντιδράσεις αναμένεται να μπει στο χρονοντούλαπο. Γνώμονας του υπουργείου είναι πλέον η προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αυξάνει τη σύγκρουση που ήδη υπάρχει γύρω από τα… αεροπορικά δρώμενα, αλλά σαφώς πρόκειται να φέρει μια νέα «εικόνα», η οποία μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε φτηνότερες τιμές εισιτηρίων. Μια εξέλιξη που πέραν των άλλων μπορεί να βοηθήσει τόσο στις ξένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που θα αυξήσουν έτσι τις πτήσεις αλλά θα συμβάλλει και στη μείωση των τουριστικών πακέτων
ΑΚΡΙΒΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Γιατί πληρώνουμε ακριβότερο εισιτήριο για να πετάξουμε στα νησιά από ό,τι για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι οι συντελεστές που καθορίζουν την τιμή είναι χαμηλότεροι στα μικρά αεροδρόμια; Σίγουρα η εξήγηση… δεν χάνεται κάπου στους αιθέρες, αλλά υπάρχει με απόλυτη σαφήνεια στη μη τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού για τα 34 από τα 39 αεροδρόμια της χώρας.
Συγκεκριμένα, μόνο τα πέντε μεγαλύτερα -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος και Κέρκυρα- λειτουργούν με 3 εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης (handlers). Στον μεταξύ τους ανταγωνισμό οφείλεται και το γεγονός των προσφορών, με αποτέλεσμα να πετάμε με εισιτήρια που κοστίζουν ακόμη και ένα ευρώ, αφού οι τιμές των ναύλων είναι χαμηλότερες ακόμα και κατά 30 με 40%. Αυτό μπορεί να σημαίνει 5-7 ευρώ διαφορά (αύξηση κόστους) ανά επιβάτη στο συνολικό τουριστικό πακέτο ανά επισκέπτη.
Αντίθετα, στα υπόλοιπα 34 αεροδρόμια η πραγματικότητα είναι δραματικά διαφορετική και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των τοπικών οικονομιών και από το εθνικό στοίχημα της τόνωσης του τουρισμού. Και ενώ όλοι περίμεναν ότι αυτή η πραγματικότητα θα άλλαζε, ως μια παράπλευρη ωφέλεια της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, αυτό δεν συνέβη προς το παρόν. Πώς όμως έχουν τα πράγματα; Προ ιδιωτικοποίησης, σε αυτά τα αεροδρόμια ίσχυε το προνόμιο της αποκλειστικής λειτουργίας της παλιάς Ολυμπιακής. Επρόκειτο για ένα δικαίωμα που «κουβαλούσε» η Ολυμπιακή από τη Σύμβαση Ωνάση, και το οποίο με διάφορες παρατάσεις έληγε οριστικά στις 6 Οκτωβρίου του 2009, οπότε και όλοι ανέμεναν την προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού που θα
ισοδυναμούσε με το «άνοιγμα» των αεροδρομίων και σε άλλες εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης. Πράγματι, ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε για να ακυρωθεί αμέσως μετά. Αντί του σπασίματος του μονοπωλίου, δόθηκε και νέο, αποκλειστικό δικαίωμα λειτουργίας στην Olympic Air, έως ότου ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες των νέων διαγωνισμών.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν η δημιουργία ενός νέου ολιγοπωλίου, από μία ιδιωτική εταιρεία αυτή τη φορά, το οποίο χαρακτηρίστηκε παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν κλήθηκε να αποφανθεί μετά την προσφυγή της Goldair και της Swissport.
Έτσι, η νέα εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να θεωρείται η συνέχεια της Ο.Α., αλλά είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δεν κληρονόμησε όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της παλιάς εταιρείας -αφού άλλωστε δεν ανέλαβε και τα χρέη της- δεν έχει κανένα διαφορετικό δικαίωμα σε αυτά τα 34 αεροδρόμια, ενώ παράλληλα δεν συντρέχουν λόγοι διαφορετικής αντιμετώπισης σε σχέση με τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες εταιρείες.
ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ
Με αυτά τα δεδομένα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να προσέλθουν σε διαβούλευση, στην οποία όμως η Olympic Air δεν προσήλθε καν. Ένα μήνα αργότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε νέα πρόταση για διαβούλευση με την αγορά και τους τοπικούς φορείς, με αντικείμενο το «άνοιγμα» τριών μόνων από τα 34 αεροδρόμια που λειτουργούν με όρους μονοπωλίου. Στους τυχερούς συγκαταλέγονται τα Χανιά, η Κως και η Ζάκυνθος, ενώ αεροδρόμια όπως της Σαντορίνης, της Κεφαλονιάς, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου, που έχουν σημαντική κίνηση και εσωτερικού αλλά και πολλές εποχικές πτήσεις για τουρισμό εξωτερικού, προτείνεται να παραμείνουν σε καθεστώς μονοπωλίου.
Η πρόταση αυτή, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από τοπικούς και τουριστικούς φορείς, όπως ο ΣΕΤΕ, ο ΗΑΤΤΑ, το ΞΕΕ, η ΠΟΞ, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι το άνοιγμα του ανταγωνισμού συνεπάγεται αφενός ποιοτικότερες υπηρεσίες σε μία εποχή που ο τουρισμός περνά κρίση και αφετέρου, μείωση τιμών και αύξηση της τοπικής απασχόλησης -αφού αναγκαστικά θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι συνολικά εργαζόμενοι- και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα στην φαρέτρα των επιχειρημάτων τους υπάρχει και η «αλήθεια» ότι το άνοιγμα της επίγειας εξυπηρέτησης σε παραπάνω της μίας εταιρείας, συνεπάγεται αυτόματα μείωση του κόστους του τουριστικού πακέτου, αλλά και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των αεροδρομίων, που είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης της χώρας, με τη συμβολική και ουσιαστική αξία που αυτό συνεπάγεται. Αντίστοιχη θέση έχουν πάρει και ξένες αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα οι χαμηλού κόστους (low cost) που θέλουν σε δύσκολες εποχές να μειώσουν το κόστος τους για να συνεχίσουν να πετούν στα ελληνικά νησιά.
ΑΠΟΡΙΑ
Εύλογη απορία πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η πρόταση της ΥΠΑ για την οποία είχαν λάβει γνώση οι διαγωνιζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της επίγειας εξυπηρέτησης προέβλεπε άνοιγμα 11 ακόμη αεροδρομίων, ενώ τα υπόλοιπα 23 θα μοιράζονταν σαν υποχρέωση σε αυτούς που πήραν τα πιο μεγάλα, κατέληξαν σε μονοπωλιακό καθεστώς 31 αεροδρόμια. Προφανώς εκ των υστέρων, αφού οι άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να είχαν γνώση αυτής της εξέλιξης, που αυτονόητα θα άλλαζε και την δική τους στάση, ώστε να κάνουν πιο ανταγωνιστικές προτάσεις. Και όλα αυτά, την ώρα που τόσο η Goldair όσο και η Swissport έχουν δεσμευτεί να δραστηριοποιηθούν και στα 34 αεροδρόμια, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη και να αποφευχθούν φαινόμενα ενός
αποθαρρυντικού διαχωρισμού μεταξύ εκείνων που παίρνουν μόνο το «φιλέτο» της κερδοφορίας και εκείνων που παίρνουν μόνο «αυτό που περισσεύει».
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Μεταφορών αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία εξετάζει πολύ προσεκτικά τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεδομένων και των εισηγήσεων του ΣτΕ. Παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και συνθηκών προσέλκυσης τουριστικών πακέτων για τους tours operators, δεν μπορούν παρά να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από το υπουργείο Μεταφορών όσο και από το υπουργείο Τουρισμού.
Πηγή: Deal News Παρασκευή 4-12-09
- Νεκρώνει από τις απεργίες ολόκληρη η χώρα
- Τσάμπιονς Λιγκ: Στα προημιτελικά η Λιόν
- Τσάμπιονς Λιγκ: Στα προημιτελικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Προβλήματα λόγω θυελλωδών ανέμων
- Σφοδρή επίθεση Βαλυράκη στον Πάνο Καμμένο
- Αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα από πυραύλους
- Με ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το νομοσχέδιο για τους μετανάστες
- ΗΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα του Φεβρουαρίου
- Η πρόταση νόμου της ΝΔ για νέες επιχειρήσεις
- Επίθεση στο αυτοκίνητο του Θ. Πάγκαλου
- Χωρίς Μετρό θα μείνει αύριο η πρωτεύουσα,
- Προειδοποίηση για βόμβα στη πτήση ΟΑ572 της Olympic Air
- Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
- Καθηλωμένα όλα τα αεροπλάνα την Πέμπτη
- Πτήσεις της Ryanair απο Βόλο για Φρανκφούρτη και το Μιλάνο
- Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Aegean Airlines
- Οlympic Air-Aegean Airlines: Αλλάζουν αύριο τα δρομολόγια