Αρχική | Επιχειρήσεις | Επιδοτήσεις | Επενδυτικός νόμος: Περνάει στα επιμελητήρια η διεκπεραίωση

Επενδυτικός νόμος: Περνάει στα επιμελητήρια η διεκπεραίωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτικός νόμος: Περνάει στα επιμελητήρια η διεκπεραίωση

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη δεσμεύθηκε ότι μέσα στο 2010 θα κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο απλούστευσης όλων των διαδικασιών, με κεντρικό άξονα την αναβάθμιση των Επιμελητηρίων, τα οποία θα υποδέχονται  τόσο τις εγχώριες όσο και- κυρίως- τις ξένες επενδύσεις.
Με το νομοσχέδιο αυτό τα επιμελητήρια θα γίνουν το σκαλοπάτι ώστε ο επιχειρηματίας να έχει φιλικό περιβάλλον για να μπορεί να προωθήσει μία επένδυση..

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι διάφορες χώρες προχωρούν με πολύ γοργά βήματα προωθώντας τις επενδύσεις κα ιπροσελκύοντας επενδύσεις από όλον τον κόσμο. Είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες αυτού του υπουργείου έτσι ώστε να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» και τόνισε ακόμα η κ Κατσέλη«Αυτό που ενδιέφερε όλους είναι τι θα κάνει η καινούργια κυβέρνηση, ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Πολλοί από τους επιχειρηματίες είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν και ήταν μάλλον απογοητευμένοι» είπε. Και πρόσθεσε ότι  «πολλοί επιχειρηματίες, όπως της εξομολογήθηκαν, είχαν συναντήσει πολλά εμπόδια στο να ολοκληρωθεί μία επένδυση, από την πρώτη φάση, όταν έκαναν την αίτηση, ως την τελευταία. Και έθεσε ως βασικό στοίχημα να προχωρήσει στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη χρονιά η πλήρης απλοποίηση όλων των διαδικασιών έναρξης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τα σχέδια της κ. Κατσέλη, η διαδικασία θα αποτυπώνεται και διεκπεραιώνεται σε δύο στάδια, ενώ το διοικητικό κόστος θα μειωθεί κατά 70% παράλληλα με τη λειτουργία ενιαίας κυβερνητικής πύλης που επιτρέπει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με όλες τις υπηρεσίες του κράτους (εφορίες, τελωνεία), χωρίς να παρεμβάλλονται φυσικά πρόσωπα.

Για περαταίρω διευκόλινση της διαδικασίας, θα δημιουργηθούν τα  Γραφεία Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που θα βρίσκονται ι στα επιμελητήρια και θα διεκπεραιώνουν όλη τη δουλειά, κάτι που προβλεπόταν και από νομοσχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης.

Επίσης προβλέπεται κατάρτιση εταιρικής σύμβασης με προτυποποιημένο συμφωνητικό που θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην υπηρεσία του ΓΕΜΗ. Το συμβολαιογραφικό έγγραφο διατηρείται, προβλέπεται ωστόσο η ύπαρξη συμβολαιογράφου στο ΓΕΜΗ και η μείωση του κόστους της υπηρεσίας που παρέχει αυτός (από 300 ευρώ σήμερα σε 150 ευρώ περίπου). Το προτυποποιημένο συμφωνητικό θα επεξεργαστούν συμβολαιογράφοι. Προβλέπεται ακόμη κατάργηση της καταχώρισης του καταστατικού στο Πρωτοδικείο, κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του γραμματίου προείσπραξης στον Δικηγορικό Σύλλογο, κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Νομικών και αντίστοιχη κατάργηση των τελών, κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο

Προνοίας και αντίστοιχη κατάργηση των τελών, πρόβλεψη ενιαίου τέλους που θα καταβάλλεται στα ταμεία του ΓΕΜΗ και θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα τέλη, καθώς και ηλεκτρονική δημοσίευση σε ειδική ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ της περίληψης του καταστατικού. Συνεπώς υπάρχει κατάργηση της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και αντίστοιχη κατάργηση των τελών του Εθνικού Τυπογραφείου.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο