Αρχική | Επιχειρήσεις | Επιδοτήσεις | Επιδοτήσεις επιχειρήσεων με νέο αναπτυξιακό νόμο

Επιδοτήσεις επιχειρήσεων με νέο αναπτυξιακό νόμο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιδοτήσεις επιχειρήσεων με νέο αναπτυξιακό νόμο

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ επισήμανε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων και πληρωμής οφειλών.Με το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Τετάρτη, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση να αναστείλουν την εξυπηρέτηση χρεολυτικών δόσεων για δύο χρόνια και να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις, στοχευμένα και υπό προϋποθέσεις, και για ενήμερες οφειλές, είπε η υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του «Τειρεσία»,

«δίνοντας πραγματική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν νέο βιβλιάριο επιταγών σε επιχείρηση η οποία το στερείται, εφόσον παρέχεται εγγύηση από τρίτο πρόσωπο και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά επιταγή. Σε ό,τι αφορά τον «Τειρεσία», προβλέπεται η διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από Επίσης, από το χρονικό σημείο που απαγορεύεται η εμφάνιση των ακάλυπτων επιταγών στις μαύρες λίστες επέρχεται και η άρση του διοικητικού μέτρου της στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών που τυχόν έχει επιβληθεί εξαιτίας αυτών.

Επιπλέον η κ. Κατσέλη επισήμανε τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων. «Μόνο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου έχουν συσσωρευθεί αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 7,7 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει εκκρεμότητες περίπου 350 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο,μόνο για το 2009. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης» είπε η κυρία Κατσέλη.

"Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης. Προς την ίδια αναπτυξιακή στοχοθέτηση θα χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι κρατικές προμήθειες ενώ προωθείται στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ , για ειδικά προγράμματα προαγωγής της καινοτομίας, των αστικών αναπλάσεων και της κοινωνικής εργασίας μέσω μικροπιστώσεων", ανέφερε η κα Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο νέος νόμος να τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο δυνατό μέσα στη νέα χρονιά.
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που έχει εγκρίνει η Κομισιόν, οι επιδοτήσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου από 1-1-2011 και μετά σαφώς θα είναι μικρότερες.

Έτσι για περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Πελοπόννησος, η επιδότηση μειώνεται από το 40% στο 30%. Για την Αττική, την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία, την Ευρυτανία και την Φωκίδα, η επιδότηση μειώνεται από το 30% στο 205, ενώ για Νότιο Αιγαίο, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, η επιδότηση γίνεται 15% έναντι 30% που ισχύει μέχρι το τέλος του 2010.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr