Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Επιχειρήσεις | Ευρώπη | Συγκρατημένη αισιοδοξία Ντάουνερ για το Κυπριακό

Συγκρατημένη αισιοδοξία Ντάουνερ για το Κυπριακό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, τονίζοντας ότι οι δυο ηγέτες διεξάγουν τις συνομιλίες με «καλή πίστη και καλή θέληση».

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και ο ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο κ.κ. Ντάουνερ και Ζεριχούν ενημέρωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία και την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή τις δυο πρόσφατες εκθέσεις του γ.γ. Μπαν Κι μουν.

Οι δυο αξιωματούχοι του ΟΗΕ απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις μονίμων αντιπροσώπων στο Σ.Α. και παρουσίασαν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, ενώ ο κ. Ντάουνερ έδωσε και κάποιες προσωπικές εκτιμήσεις για το πως θα πρέπει να κινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία απ’ εδώ και πέρα, επαναλαμβάνοντας όμως ότι επαφίεται στους δυο ηγέτες στο νησί.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δυο πλευρών θα έχει αποτέλεσμα εφόσον εγκριθεί από το λαό της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ο «τελικός κριτής».

«Το γεγονός ότι δεν λύθηκε (το Κυπριακό) για πολλά χρόνια αποδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης. Οι δύο ηγέτες εργάζονται με μεγάλο επαγγελματισμό και μεγάλη δέσμευση να βρίσκουν λύσεις και σημειώνουν σταθερή πρόοδο», σημείωσε.

Ο κ. Ντάουνερ δεν διευκρίνισε πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του διαλόγου για να ξεκινήσει η τρίτη, επισημαίνοντας ότι οι δυο ηγέτες «είναι δεσμευμένοι» να προχωρήσουν.

Στη συνέχεια διατύπωσε την άποψη ότι «αν λύσουν όλα τα προβλήματα, οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν. Αν δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, οι διαπραγματεύσεις επίσης θα λήξουν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σημειώνουν σταθερή πρόοδο. Προχωρούν στα κεφάλαια για δεύτερη φορά και αρκετές συναντήσεις γίνονται πέραν των επισήμων συναντήσεων, αρκετές σκέψεις αναπτύσσονται γύρω από το πώς θα λυθούν τα προβλήματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρουσίασε τις ίδιες απόψεις και τον περασμένο Μάιο, όταν ενημέρωσε και τότε το Σ.Α., απάντησε ότι «στους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε μεγάλος αριθμός συγκλίσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν διεξάγονται δημόσια. Οι ηγέτες έχουν ιδιωτικές συναντήσεις και εμείς φιλοξενούμε συναντήσεις. Επομένως, γνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Από το Σεπτέμβριο του 2008 υπάρχει σταθερή πρόοδος και ποικίλει από συνάντηση σε συνάντηση. Συνολικά, όμως, έχω από την πρώτη στιγμή την άποψη ότι ο στόχος είναι εφικτός και γι’ αυτό παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στα Κατεχόμεν τον ερχόμενο Απρίλιο και κατά πόσο επηρεάζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία με την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι «επαφίεται στους δυο ηγέτες».

Εν τω μεταξύ, στην έδρα του ΟΗΕ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εν όψει του ψηφίσματος του Σ.Α., το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία εμφανίζεται ικανοποιημένη για «ορισμένες τροποποιήσεις» που έχουν γίνει επί του αρχικού προσχεδίου που ετοίμασαν οι Βρετανοί.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές