Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Ευρωπαϊκή Ένωση | ΕΕ: Πρόταση για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

ΕΕ: Πρόταση για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΕ: Πρόταση για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Την επιβολή παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών προτείνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικό σχέδιο απόφασης έχει τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε χθες του Ευρωπαίους ομολόγους του να αναθεωρήσουν την ισορροπία ανάμεσα στους κινδύνους και τις απολαβές στον χρηματοπιστωτικό τομέα μέσω της επιβολής φόρου επί των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι η επιβολή του φόρου είναι μια ιδέα που διατυπώθηκε κατά τη δεκαετία του '70 από τον αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου απόφασης, η ΕΕ καλεί «τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εφαρμόσει αμέσως υγιείς πρακτικές ως προς τις αμοιβές και ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν χωρίς καθυστέρηση πιθανές βραχυπρόθεσμες λύσεις».

«Οι πολιτικές αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα οφείλουν να ενθαρρύνουν μια υγιή και αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου» αναφέρεται στο κείμενο.

Παρόλ’ αυτά, στο κείμενο δεν επαναλαμβάνεται η ιδέα που υποστηρίχθηκε χθες από τον Γκόρντον Μπράουν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, για την επιβολή παγκόσμιου φόρου επί των μπόνους.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές