Αρχική | Media | Τι γράφουν οι Κυριακάτικες Εφημερίδες

Τι γράφουν οι Κυριακάτικες Εφημερίδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι γράφουν οι Κυριακάτικες Εφημερίδες

Ποια θέματα κυριαρχούν: η πορεία της οικονομίας, το σχέδιο Παπανδρέου για την κρίση, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το ασφαλιστικό, η ενοποίηση των Ταμείων και οι πιέσεις στα επιτόκια. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κυριακάτικη έκδοση): "100 επαγγέλματα στην πρέσα της Εφορίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "η νέα φορολογία δεν κάνει αστεία! Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν εσόδων με συντελεστή κέρδους σε όλα τα επαγγέλματα και με βάση αυτό το σύστημα θα πληρώνουν όλοι το φόρο! Παράλληλα θα αλλάξουν όλα! Ερχεται περικοπή φοροελαφρύνσεων, κόβονται προνόμια και επιβάλλονται φορολογίες σε όλα!"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Νέο σχέδιο για μισθούς - συντάξεις". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τρεις ρυθμίσεις που διευκολύνουν ανέργους και μισθωτούς οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων παίρνουν παράταση, όπως αποφάσισαν οι υπουργός και υφυπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης αντίστοιχα. Οι ρυθμίσεις πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης που αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δίμηνο του 2010".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Εκκρεμές Παπανδρέου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "κρύβει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις Βρυξέλλες με συνεχή αλλαγή θέσεων. Τη μία μιλάει για πάγωμα μισθών και την άλλη δηλώνει πως δεν πρέπει να πληρώσουν τα βάρη για τα ελλείμματα οι μισθωτοί".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Σχέδιο Παπανδρέου για την κρίση στην οικονομία. Οι πιέσεις, οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παρά τις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιμένει στην εφαρμογή ενός ήπιου «ελληνικού μοντέλου» στην οικονομία. Οι επιλογές του ενέχουν υψηλό ρίσκο, οι αγορές καραδοκούν, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια για να καλύψει κάθε ενδεχόμενο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Ποιούς θίγουν οι ενοποιήσεις ταμείων. Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος βάζει η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να χτίσει ένα νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα με βάσεις που θα στηρίζονται στη λογική του «ό,τι δίνεις, θα παίρνεις». Οι αλλαγές που προωθούνται είναι, αν μη τι άλλο, σαρωτικές, αφού υιοθετείται η εθνική σύνταξη, ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και από 13 γίνονται 3 και αλλάζει ο χαρακτήρας του συστήματος, έχοντας στοιχεία τόσο από το ανταποδοτικό όσο και από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Στοίχημα Γιώργου για την Οικονομία κόντρα στις υποδείξεις... Αγνόησε τις πιέσεις, ανέτρεψε τις προβλέψεις για σκληρά μέτρα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τις «βόμβες» που έριξε στις Βρυξέλλες κόντρα σε όλες τις τελευταίες προβλέψεις για εφαρμογή σκληρών μέτρων με θύματα ακόμη και χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν τις περίμενε κανείς εκτός από έναν πολύ στενό κυβερνητικό πυρήνα. Το στοίχημα του πρωθυπουργού, που λαμβάνει και προσωπικά χαρακτηριστικά, πήρε... αριθμό πρωτοκόλλου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από μια μαραθώνια μάχη με τους ισχυρούς εταίρους και εκτιμάται ότι θα φτάσει σε αίσιο τέλος εξαντλώντας όλα τα περιθώρια εντός του 2010".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Απειλή για την Εθνική μας Κυριαρχία το Δημόσιο Χρέος και στους δανειστές... θα δώσουμε για να μας... σώσουνε". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Εθνική μας κυριαρχία είναι εξαρτημένη από την οικονομική μας αυθυπαρξία. Αυτά τα λόγια, είναι του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα που είναι οδυνηρή για τη χώρα".

Η ΕΠΟΧΗ: "Μας πτωχεύουν για το... καλό τους! Σκληρά μέτρα έχεια ποφασίσει ο Γ. Παπανδρέου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά από ένα δεκαήμερο με σκοτσέζικο ντους -τη μια πτωχεύουμε, την άλλη μας εμπιστεύονται οι εταίροι και οι αγορές- ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με μία μικρή αναβολή εκτέλεσης ποινών, αλλά με τελεσίδικη απόφαση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πειραματισμοί εν μέσω κρίσης. Ο Γ. Παπανδρέου αγνοεί Ε.Ε. και αγορές και εμμένει στο προεκλογικό του πρόγραμμα". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "αιφνιδιασμό, αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αγνοήσει τις παραινέσεις της Ε.Ε. και τα μηνύματα των αγορών για την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων με στόχο τη μείωση των εκρηκτικών ελλειμμάτων". Κυριακάτικη

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο σφυρί οι ΔΕΚΟ και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μεγαλύτερο στα χρονικά κύκλο ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, ενώ στο σφυρί θα βγεί και η κρατική ακίνητη περιουσία για να εξασφαλιστούν έσοδα περισσότερα των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η χώρα να βγει από το τούνελ της χρεοκοπίας και να καταφέρει να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη". Κυριακάτικη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δύο ραντεβού στα τυφλά. Με κλειστά χαρτιά ξεκινά ο διάλογος για την οικονομία. Επιφυλάξεις για τη σύσκεψη αρχηγών για τη διαφάνεια". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "με τετραγωνισμό του κύκλου μοιάζει η απόπειρα της κυβέρνησης να συνδυάσει τις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε στην Ε.Ε. με τις φιλολαϊκές προεκλογικές εξαγγελίες της. Ετσι, παρά την «εντατική» της οικονομίας, το «φάρμακο» δεν δημοσιοποιείται. Με πιο συγκεκριμένες θέσεις προσέρχεται στη συζήτηση για τη διαφάνεια". Κυριακάτικος

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενάντια στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - Κυβέρνησης - ΝΔ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Απεργούμε στις 17 Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΠΑΜΕ, οργανώνοντας την απεργία στις 17 Δεκέμβρη, καλεί σε κοινή δράση κάθε εργατοϋπάλληλο, νέο, γυναίκα, αυτοαπασχολούμενο, τους φτωχούς εμπόρους και βιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες. Με όλο και μεγαλύτερη επιμονή, πολυμορφία και απαιτητικότητα δίνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις, έτσι ώστε το ξημέρωμα της Πέμπτης απεργιακές φρουρές να στηθούν έξω από όσο το δυνατόν περισσότερα εργοστάσια, επιχειρήσεις, εργοτάξια κλπ".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: " Εφτασε η ώρα των επώδυνων μέτρων στην οικονομία. Αύριο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα λάβει προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αποσαφηνίσει, δημοσίως, αύριο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να στείλει σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι το 2010 θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προσαρμογή της οικονομίας".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Και αλλάξαμε και βουλιάζουμε. Κλονίζει την κυβέρνηση η αβουλία του Γιώργου για λήψη μέτρων". Η εφημερίδα γράφει ότι "μεταξύ σφύρας και άκμονος ο πρωθυπουργός, καλείται τις αμέσως επόμενες ημέρες να προσγειωθεί στη -σκληρή- πραγματικότητα, όπως δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες και επιτέλους να δείξει ότι έπαψε να ζει στον κόσμο του, όπως τον κατηγορούν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Μένταλιστ ο Γιώργος για να μη μειωθούν οι μισθοί". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και όχι στη λήψη σκληρών μέτρων, όπως πάγωμα μισθών, κινούνται με σαφήνεια πλέον ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, προκαλώντας ερωτηματικά για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εισηγούνταν έως την τελευταία στιγμή μέτρα-σοκ για την άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Εκθεση - εφιάλτης: 600 δισ. τα κρυφά χρέη του ασφαλιστικού". Η εφημερίδα γράφει ότι "σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές, επίσημη έκθεση που είναι σε γνώση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι το έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων δεν είναι 140 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά σε βάθος 40ετίας προσεγγίζει τα 600 δισεκατομμύρια τινάζοντας στον αέρα κάθε δημοσιονομικό σχεδιασμό".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Οι «κουμπάροι» της Τίνας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκαλεί η τοποθέτηση του Απόστολου Αρβανίτη στη θέση του προέδρου της «αμαρτωλής» και από το παρελθόν εταιρείας «Κτηματολόγιο ΑΕ». Οπως αποκαλύφθηκε, βασικό κριτήριο για την επιλογή του νέου προέδρου ήταν η συγγενική σχέση που διαθέτει με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, με τον οποίο είναι κουμπάρος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η σύζυγος του νέου προέδρου του «Κτηματολογίου» κ. Ειρήνη Κριτσινέλη είναι μέλος στην εταιρεία «Χωροτεχνική ΑΕ» μιας εταιρείας που συμμετέχει και σε διαγωνισμούς-έργα για το «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Realnews: "Αφορολόγητο, τέλος! Εισήγηση-βόμβα στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εισήγηση-βόμβα για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση, στην απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές ότι λαμβάνει «αιματηρά μέτρα» για τη διάσωση της οικονομίας".

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: "«Συγχωροχάρτι» στα σκάνδαλα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διερεύνηση των σκανδάλων της Ν.Δ. Το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά ήρεμο πολιτικό κλίμα και όλα δείχνουν ότι δεν θα συγκροτηθούν εξεταστικές επιτροπές για πολύκροτες υποθέσεις, όπως το Βατοπέδι, τα ομόλογα και η Siemens".

VETO της Κυριακής: "Η εξουσία έφερε χρήμα στον Ισίδωρο της Ντόρας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβερνητική διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να άδειασε τις.... τσέπες του ελληνικού λαού, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με κορυφαία στελέχη της εξουσίας, που ωφελήθηκαν και μάλιστα σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «εκτόξευσης» εμφανών και νόμιμων εισοδημάτων αποτελεί το ζεύγος Ντόρας Μπακογιάννη - Ισίδωρου Κούβελου".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Η Δευτέρα της αποκάλυψης. Ανακοινώνονται σκληρά και αναγκαία μέτρα".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εγκλωβισμένη η αγορά ενόψει Χριστουγέννων. Μικρό καλάθι κρατούν οι καταστηματάρχες".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΞΠΡΕΣ: "Αυξητικές «πιέσεις»δέχονται τα επιτόκια". Η εφημερίδα γράφει ότι "έντονος ανταγωνισμός για άντληση καταθέσεων καταγράφεται μεταξύ των τραπεζών, με τα αντίστοιχα επιτόκια να ανεβαίνουν μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα και να διαμορφώνεται κλίμα για επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων από τον επόμενο μήνα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ερχονται κρίσιμες αποφάσεις για περιστολή δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και τηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες με τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος -προς το παρόν τουλάχιστον- στα σενάρια πο`υ ήθελαν την κυβέρνηση να ανακοινώνει «σκληρά μέτρα».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο