Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Διαμάχη Ιράν - Ιράκ για το πετρέλαιο

Διαμάχη Ιράν - Ιράκ για το πετρέλαιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί αλ Νταμπάγκ δήλωσε την Κυριακή στη Βαγδάτη ότι τα ιρανικά στρατεύματα αποχώρησαν εν μέρει από μία διαφιλονικούμενη πετρελαιοπηγή που διεκδικείται τόσο από την Βαγδάτη όσο και από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο,μία μικρή ομάδα ιρανών στρατιωτών που είχε καταλάβει μία πετρελαιοπηγή σε μία απομακρυσμένη περιοχή κατά μήκος της μεθορίου των δύο χωρών δεν ελέγχει πλέον την πετρελαιοπηγή την οποία το Ιράκ θεωρεί τμήμα της περιοχής Φακκα όπου βρίσκονται πετρελαιοπηγές του.

"Η ιρανική σημαία κατέβηκε.Τα ιρανικά στρατεύματα οπισθοχώρησαν περί τα 50 μέτρα,αλλά δεν επέστρεψαν στο σημείο που βρίσκονταν προηγούμενα",ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι μία κοινή ιρακινο-ιρανική επιτροπή θα αρχίσει την εξέταση της οριοθέτησης των συνόρων.

Το Σάββατο το βράδυ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Οι ιρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από την πετρελαιοπηγή που είχαν καταλάβει από την Παρασκευή στο ιρακινό έδαφος, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος στην ιρακινή επαρχία Μισάν.

Εν τω μεταξύ,οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν και Ιράκ είχαν συνομιλίες σχετικά με την "παρεξήγηση" που δημιουργήθηκε, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετά απο τις κατηγορίες ότι ιρανικά στρατεύματα κατέλαβαν μία πετρελαιοπηγή σε ιρακινό έδαφος.

Περίπου δέκα στρατιωτικοί και τεχνικοί από το Ιράν κατέλαβαν την Παρασκευή την πετρελαιοπηγή 4, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών,στο πρώτο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.

Το Σάββατο το βράδυ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί του Ιράκ και Χοσιγιάρ Ζεμπαρί του Ιράν και τόνισαν την ανάγκη για μία συνάντηση αξιωματούχων "με πρόθεση την ενίσχυση των διμερών συνοριακών συμφωνιών",μετέδωσε ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός IRIB.

Το Σάββατο, το Ιράν αναγνώρισε ότι δυνάμεις του είχαν πάει σε μία πετρελαιοπηγή που διεκδικεί το Ιράκ,αλλά απέρριψε τις κατηγορίες της Βαγδάτης και υποστήριξε ότι αυτή βρίσκεται στο ιρανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ σταμάτησαν ύστερα από ένα σαμποτάζ που εκδηλώθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε ένα πετρελαιαγωγό που καταλήγει στον τουρκικό τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν,ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίων Ασεμ Τζιχάντ.

"Στον πετρελαιαγωγό έγινε δολιοφθορά,προκλήθηκαν ζημιές και σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας αργού πετρελαίου.Οι εξαγωγές διακόπηκαν και τεχνικοί της Πετρελαϊκής Εταιρείας του Βορρά (NOC) μετέβησαν επί τόπου για να εκτιμήσουν τις ζημιές",πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Το περιστατικό σημειώθηκε 325 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr