Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Τράπεζες | Μικρές αυξομειώσεις στα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων το Νοέμβριο

Μικρές αυξομειώσεις στα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων το Νοέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μικρές αυξομειώσεις στα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων το Νοέμβριο

Μικρές αυξομειώσεις παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων  το Νοέμβριο του 2009. Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας  από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο το Νοέμβριο του 2009 στο 0,43%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή αύξηση (κατά 4 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 0,41%. Αντίθετα, το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε πτώση (κατά 7 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 2,01%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε άνοδο (κατά 5 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 0,32%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε οριακή άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,22%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το Νοέμβριο του 2009 στο 5,80%. Μικρή άνοδο παρουσίασαν το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 4,49% (άνοδος κατά 6 μονάδες βάσης), και το αντίστοιχο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 2,99% (άνοδος κατά 3 μονάδες βάσης).

Ουσιαστικά αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και διαμορφώθηκε στο 3,14%, ενώ το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι 5 έτη παρουσίασε μείωση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,63%. Επισημαίνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αποτελούν σχεδόν το 75% του συνόλου των νέων στεγαστικών δανείων, ενώ μέχρι και το Νοέμβριο του περασμένου έτους δεν ξεπερνούσαν το 1/3 του συνόλου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν το Νοέμβριο του 2009 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων, με εξαίρεση το επιτόκιο των καταθέσεων από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε το Νοέμβριο του 2009 στο 2,73%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,76%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών καθώς και το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση (κατά 3 και 4 μονάδες βάσης αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 4,01%, και 4,20% αντίστοιχα.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές