Πολιτική

Κλείνει τη Νομαρχία ο Παν. Ψωμιάδης

  • 09 Ιανουαρίου 2010, 11:21

Σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που επί της ουσίας υπολειτουργούν, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές.

Μία στις δύο θέσεις είναι κενή, ενώ μεγάλο μέρος των υπολοίπων καλύπτεται από συμβασιούχους (οι οποίοι σταδιακά φεύγουν) και από εργαζομένους μέσω προγραμμάτων Stage (ολοκληρώνουν το έργο τους τον επόμενο Σεπτέμβριο). Οι διευθυντές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ενώ ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να ζητήσει αμέσως λύσεις.

Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως «στα επτά χρόνια που έχουμε τη διοίκηση της νομαρχίας, έφυγαν 700 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν λιγότεροι από 100. Κόσμος συνταξιοδοτείται και φεύγει, χωρίς να αντικαθίσταται.

Ουσιαστικά μεγάλο μέρος των υπηρεσιών υπολειτουργεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας, οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι 2.400 και σήμερα υπηρετούν στις 32 υπηρεσίες της 1.130 άτομα. Αλλοι 200 εργάζονται με συμβάσεις έργου που σταδιακά λήγουν και άλλοι 180 απασχολούνται μέσω των προγραμμάτων Stage. Ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος, έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση που δεν πάει άλλο και έχει επαναφέρει το φαινόμενο της ουράς σε πολλές από τις πλέον κρίσιμες για τις συναλλαγές με τους πολίτες υπηρεσίες».

Ενα μέρος των αναγκών επρόκειτο να καλυφθεί με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που έγινε το 2007 και προέβλεπε την πρόσληψη 120 ατόμων. Ομως, αυτός ο διαγωνισμός, για τον οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον 11.000 άτομα, ουσιαστικά έμεινε στη... μέση και οδήγησε στην πρόσληψη μόλις 74 εργαζομένων. Σταγόνα στον ωκεανό βάσει των ελλείψεων σε προσωπικό της νομαρχίας.

«Οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε στοιχειωδώς. Ειδικά στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που δυσκολεύονται ακόμη και να βγάλουν τις πληρωμές του μήνα. Φεύγοντας και οι συμβασιούχοι και τα Stage, θα πρέπει να... κατεβάσουμε ρολά. Εχουμε τεράστιες ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό, όμως τέτοιες θέσεις δεν εγκρίνονται πλέον. Είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο.

Υπάρχουν ουρές σε πολύ νευραλγικές υπηρεσίες, ο κόσμος διαμαρτύρεται και οι υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν», υπογράμμισε ο κ. Λευκόπουλος.

Πέντε διευθύνσεις της νομαρχίας είναι πλέον στο «κόκκινο»:
1. Διεύθυνση Πρόνοιας: οι ουρές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς καθημερινά ο μέσος όρος των εξυπηρετούμενων πολιτών φτάνει στα 400 άτομα (επιδόματα κ.ά.). Σήμερα, 15 υπάλληλοι (κυρίως μέσω Stage) δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Χρειάζονται άλλα 25 - 30 άτομα.

2. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών: οι ουρές, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των πολιτών επιδεινώθηκαν. Για να πάρει κάποιος νέος οδηγός το δίπλωμα οδήγησης, περνούν μέχρι και δύο μήνες. Χαώδης κατάσταση επικράτησε με την απόσυρση. Χρειάζονται 15 υπάλληλοι στην ανατολική διεύθυνση και 15 στη δυτική.

3. Διεύθυνση Πολεοδομίας: τεράστιο πρόβλημα σε τεχνικό προσωπικό και μηχανικούς. Μια καταγγελία για αυθαίρετο που γίνεται σήμερα εξετάζεται μετά έξι μήνες! Με την απόσπαση προσωπικού και στο παράρτημα στην ανατολική πλευρά του νομού, όπου υπάρχει ραγδαία ανοικοδόμηση, γίνεται πανικός. Μόνο για να μπορούν να γίνονται οι αυτοψίες χρειάζονται περίπου 10 μηχανικοί.

4. Διεύθυνση Υγείας: λείπουν γιατροί και προσωπικό για τη στελέχωση των κλιμακίων ελέγχου. Χαρακτηριστικό είναι πως για το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος δεν κατέστη δυνατός κανένας έλεγχος! Χρειάζονται άλλοι 10 γιατροί και 10 ελεγκτές.

5. Διεύθυνση Οικονομικού - Διοικητικού: οι υπάλληλοι αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις και συσσωρεύονται εκκρεμότητες. Χρειάζονται 10 μόνιμοι διοικητικοί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Πολιτική




cron