Αρχική | Επιχειρήσεις | Επιδοτήσεις | Τα παλαιά έργα του ΚΠΣ ροκανίζουν το 40% του ΕΣΠΑ

Τα παλαιά έργα του ΚΠΣ ροκανίζουν το 40% του ΕΣΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα παλαιά έργα του ΚΠΣ ροκανίζουν το 40% του ΕΣΠΑ

Μειώνονται συνεχώς τα περιθώρια για την προκήρυξη νέων επιδοτήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανακαλύπτει ολοένα υποχρεώσεις του... παρελθόντος.

Ηδη φτάνουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 40% των κονδυλίων που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί να δοθούν έως το 2013.

Ο λόγος για μία μεγάλη «κάβα» συμβάσεων που υπογράφηκαν από το 2007 και μετά και αφορούν επιδοτήσεις κυρίως προς επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τον τέταρτο κύκλο χρηματοδότησης εταιρειών με ενδιάμεσο τις τράπεζες. Το ποσό θα «αβγατίσει» κι άλλο για να καλύψει μέρος από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό οι οποίες θα υποβληθούν έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σε κάποιες περιφέρειες τα προβλήματα είναι πάρα πολύ έντονα. Οι συμβάσεις για δράσεις για την «ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη φτάσει στο 167,5% των διαθέσιμων από το ΕΣΠΑ κονδυλίων, στην Κρήτη στο 134,6%, στην Πελοπόννησο στο 116,7%, στο Βόρειο Αιγαίο στο 77,1% και στο Νότιο Αιγαίο στο 69,1%. Στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης) έχει καλυφθεί το 35,9% των κονδυλίων, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι οι συμβάσεις καλύπτουν το 43% των κονδυλίων.

Και όλα αυτά ενώ σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα είδη χρηματοδοτήσεων οι συμβάσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Στο σύνολό τους τα ποσά που έχουν καλυφθεί φτάνουν στο 10-15% του συνολικού προϋπολογισμού.

Οσο για το ποσοστό απορρόφησης, παραμένει καθηλωμένο στο 3%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο οι αιτήσεις που έγινε εφικτό να συγκεντρωθούν για να ζητηθούν κονδύλια από τις κοινοτικές αρχές ήταν ελάχιστες.

Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, ακόμη και η πληρωμή «έτοιμων» έργων αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Εν μέσω κρίσης, οι τεράστιες καθυστερήσεις αφαιρούν χρήμα από υγιείς επιχειρηματίες που έχουν ήδη κάνει δαπάνες για τα έργα και πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν πλέον οικονομικά προβλήματα: ήταν να πληρωθούν ένα και δύο χρόνια πριν και ακόμη περιμένουν τα λεφτά. Ο αρμόδιος υφυπουργός Σ. Αρναουτάκης έχει βάλει στόχο να ολοκληρώσει τις πληρωμές μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο, μοιραία περιορίζονται οι πόροι για νέα έργα που θα δώσουν μεγαλύτερη «ανάσα» στην αγορά, αφού θα δοθούν σε επενδύσεις που τώρα θα γίνουν στηρίζοντας προμηθευτές, τον κατασκευαστικό κλάδο, τεχνικούς κ.λπ.

Ηδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια προγράμματα περικόπτονται. Μεταξύ αυτών η πολυδιαφημισμένη δράση «εξοικονόμηση κατ' οίκον» που είχε προαναγγελθεί πολλάκις από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στελέχη του υπουργείου λένε τώρα ότι δεν είχαν προβλεφθεί τα αναγκαία κονδύλια...

Στα... αζήτητα έμεινε από το ΚΠΣ και το πρόγραμμα για αναπλάσεις προσόψεων σπιτιών σε δήμους ανά την Ελλάδα. Μόνο δύο περιφέρειες προχώρησαν με το ΚΠΣ, ενώ οι υπόλοιποι... περιμένουν.

Η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεων με συναρμόδιους υπουργούς για να βρει λύσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ με μεταφορά κονδυλίων από άλλα έργα. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι και εκεί υπάρχουν «ουρές» και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγάλες, όπως στις γεωργικές επιδοτήσεις και στα έργα υποδομής.

E-Net






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο