Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ

Στη "σκιά" των προτάσεων Ταλάτ για το κεφάλαιο "διακυβέρνηση- κατανομή εξουσιών", οι οποίες κρίνονται από τη Λευκωσία ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση, αρχίζει τη Δευτέρα, η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ.

Οι συνομιλίες θα διεξάγονται στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας επί της "νεκρής ζώνης".

Στην ημερήσια διάταξη, εκτός από το θέμα της διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περιουσιακό.

Η δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις "δεν αρχίζουν και με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω του παράλογου και αρνητικού περιεχομένου των προτάσεων Ταλάτ" που συντάχθηκαν, όπως είπε, στην Άγκυρα.

 Κάλεσε μάλιστα, τον διεθνή παράγοντα να πείσει την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό.

 Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τη θέση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων για απόσυρση των προτάσεων Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ''δεν μπορεί κάποιος να αποσύρει θέσεις, ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης''.

 Ο κ. Στεφάνου δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η στάση του Προέδρου Χριστόφια, αν σήμερα ο κ. Ταλάτ επιμείνει να αποτελέσουν οι προτάσεις του βάση διαπραγμάτευσης.

 Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κινηθεί παρασκηνιακά προς τα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύοντας ότι οι δέκα ενότητες που περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο έγγραφο Ταλάτ απέχουν κατά πολύ τόσο από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης όσο και από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ζητήσει επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιτρέπουν να κατατίθενται τέτοιου είδους θέσεις.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα στείλει την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ως προπομπό της δικής του έλευσης στην Κύπρο. Μια καταρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση επίσκεψης του κ. Μπαν Κι-μουν στην Κύπρο έχει ληφθεί κι αυτή τοποθετείται για τις 2 Φεβρουαρίου, δεν είναι ωστόσο οριστικό, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", η κατάθεση σκληρών θέσεων εκ μέρους του κ. Ταλάτ θα αναγκάσει τον κ. Χριστόφια "να διαπραγματευθεί καταθέτοντας τις δικές του, επίσης, σκληρές θέσεις, με αποτέλεσμα, ή να ξεκινήσει διάλογος με την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή έστω να υπάρξει αδιέξοδο με συνυπευθυνότητα".

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο κ. Ταλάτ "είναι λογικό να εμφανίζεται σκληρός", για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί στον πολύ πιο σκληρό στο Κυπριακό, «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ήδη έχει απορρίψει τις προτάσεις ως απαράδεκτες.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη από το επιπρόσθετο «πάγωμα» κεφαλαίων στην ενταξιακή της διαδικασία κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην είναι διατεθειμένη να κάνει κινήσεις, που θα "σπάσουν" το αδιέξοδο πριν ξεκαθαρίσει το δικό της ευρωπαϊκό μέλλον.

Στις 18 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ  τη Δευτέρα ο γ. γρ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον κ. Παπανδρέου και τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στο μεταξύ, προκλητικός εμφανίζεται, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους και υποψήφιος για την προεδρία, Ντερβίς Ερόγλου. «Μόνο αν οι ελληνοκύπριοι καταλάβουν ότι είμαστε κράτος, θα καταλήξουμε σε συμφωνία στο κυπριακό», δηλώνει.

Εξηγεί ότι για να πει «ναι» σε μία λύση, «τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαλυθεί και να δημιουργηθεί μία νέα Δημοκρατία. Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την παρθενογένεση".

Σε ερώτηση ποια επιλογή προκρίνει μεταξύ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της παραμονής της κατάστασης ως έχει και της συμφωνημένης διχοτόμησης, ο Έρογλου απαντά ευθέως: «Η συμφωνημένη διχοτόμηση είναι η καλύτερη λύση, διότι είναι η πλέον βιώσιμη».

Τέλος, τονίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» του είναι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, η «παρθενογένηση» και η παραμονή όλων των «πολιτογραφημένων» μέχρι τη λύση Τούρκων εκ Τουρκίας. Και καταλήγει ότι σε περίπτωση που από τον Απρίλιο θα είναι αυτός διαπραγματευτής θα προσέλθει με τις δικές του θέσεις και ότι από το μέχρι τώρα υλικό των διαπραγματεύσεων, θα κρατήσει ό,τι ο ίδιος θα θεωρήσει κατάλληλο.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές