Αρχική | Πολιτική | Τίνα Μπιρμπίλη: Υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση σπιτιών

Τίνα Μπιρμπίλη: Υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση σπιτιών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τίνα Μπιρμπίλη:  Υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση σπιτιών

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές μπαίνουν στην καθημερινότητά μας, καθώς καθίσταται υποχρεωτική η ενεργειακή επιθεώρηση για νέα κτίρια καθώς και για χιλιάδες υφιστάμενα ακίνητα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε έναν τομέα όπου η χώρα μας δεν έχει καθόλου καλές επιδόσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας της ρυθμίσεις που προβλέπονται σε κοινή υπουργική απόφαση και σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον ΚΕΝΑΚ (νέος κανονισμός για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων) και τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Με βάση αυτές, καθίσταται υποχρεωτική κάθε 10 χρόνια (και κάθε 4 χρόνια ειδικά για τους λέβητες), η ενεργειακή επιθεώρηση:
-στα νέα κτίρια (θα οριστεί η σχετική ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας που θα ορίσει τον χρόνο εφαρμογής)
-στα υφιστάμενα κτίρια με εμβαδόν άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων που βαίνουν προς ριζική ανακαίνιση (θα καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια που την προσδιορίζουν)
-στα ακίνητα με εμβαδό άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων που βαίνουν προς πώληση ή προς ενοικίαση.

Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δαπανά περί το 20% με 25% παραπάνω σε σχέση με την Ευρώπη για θέρμανση και ψύξη της κατοικίας του.

Η ίδια προσδιόρισε σε 5 με 8 χρόνια την διάρκεια απόσβεσης του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για το κόστος - όπως και για το σύνολο των ρυθμίσεων - θα διεξαχθεί διαβούλευση κατά το επόμενο 20ήμερο, ωστόσο η υπουργός προσδιόρισε ως βάση το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το οποίο είχε προσδιορισθεί στις ρυθμίσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ενεργειακή επιθεώρηση αντικαθιστά την μελέτη θερμομόνωσης και θα πραγματοποιείται από ιδιώτες επιθεωρητές, οι οποίοι θα καταρτισθούν και θα πιστοποιηθούν για αυτό τον σκοπό. Οι επιθεωρητές θα ελέγχονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα υπάγεται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του υπουργείου, η οποία μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων θα κρίνει την εφαρμογή των ρυθμίσεων και θα επιβάλλει κυρώσεις στους ιδιώτες επιθεωρητές.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, από τους επιθεωρητές θα περάσει και το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ' οίκον', το οποίο όπως είναι γνωστό έχει κολλήσει στην έλλειψη κονδυλίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα ήταν δυνατό να τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα χωρίς την διαδικασία της επιθεώρησης, η οποία θα κρίνει και το εάν οι συγκεκριμένες εργασίες (αλλαγή τζαμιών, κουφωμάτων, βαψίματα, αντικαταστάσεις λεβήτων κλπ) θα δικαιούνται των κινήτρων που θα θεσπισθούν (επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα, προγράμματα Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ειδικά τραπεζικά προϊόντα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, ο ΚΕΝΑΚ και η θέσπιση της ενεργειακής επιθεώρησης προσαρμόζει την εγχώρια νομοθεσία σε κοινοτική νομοθεσία, η οποία ωστόσο θα καταστεί ακόμη αυστηρότερη σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων στο μέλλον.

Η κα Μπριμπίλη, στην διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου, ρωτήθηκε και ως προς το κατά πόσο οι νέες ρυθμίσεις θα επεκταθούν συνολικά στον κτιριακό τομέα καθώς και εάν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης ή και των ημιυπαίθριων, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον, έπειτα από ένα ικανό χρονικό διάστημα εφαρμογής τους.


Στο περιθώριο της συνέντευξης η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς.

Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή το ρεύμα δεν θα ακριβύνει ακόμη και αν στη διάρκεια του έτους ανέβουν οι τιμές των καυσίμων.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο