Αρχική | Πολιτική | Ενεργειακό πιστοποιητικό σπιτιών με 1 ευρώ ανά τ.μ.

Ενεργειακό πιστοποιητικό σπιτιών με 1 ευρώ ανά τ.μ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενεργειακό πιστοποιητικό σπιτιών με 1 ευρώ ανά τ.μ.

Υποχρεωτικές επιθεωρήσεις, από τον Απρίλιο, για τον έλεγχο της ενεργειακής επάρκειας σε όλα τα νέα κτίρια, αλλά και στα παλαιά, που πρόκειται να πωληθούν ή να ενοικιαστούν, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας χτες το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για τη θέσπιση του οποίου αρχίζει δημόσια διαβούλευση.

Στο περιθώριο της παρουσίασης, η υπουργός προανήγγειλε επίσης την εφαρμογή, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν σύντομα μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς. Ομως, όπως είπε η υπουργός, ακόμη κι αν αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων, το ρεύμα δε θα ακριβύνει, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Τα κίνητρα

Μετά την 20ήμερη διαβούλευση για το νέο ΚΕΝΑΚ, θα αποφασιστούν τα κίνητρα για την ενίσχυση των ιδιωτών (προκειμένου να «θωρακίσουν» τα κτίριά τους με νέα κουφώματα, μονώσεις τοίχων κ.λπ.), μεταξύ των οποίων επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.λπ.

Στα υφιστάμενα κτίρια (άνω των 50 τ.μ.) οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται σε περίπτωση που πωλούνται ή νοικιάζονται και στα κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

Νέες άδειες και κόστος

Στα νέα κτίρια, που θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού, από ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών (ιδιωτών μηχανικών). Το υπουργείο θα συστήσει σώμα ελεγκτών που θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές.

Για την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα αντικατασταθεί η παλαιά μελέτη θερμομόνωσης από τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης.

Για το κόστος των επιθεωρήσεων η Τ. Μπιρμπίλη είπε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τ.μ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση, ενώ θα επιδιωχθεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ. Πάντως, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
2.50
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο