Αρχική | Οικονομία | Αυστηρότερες ρυθμίσεις για δανειολήπτες

Αυστηρότερες ρυθμίσεις για δανειολήπτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυστηρότερες ρυθμίσεις για δανειολήπτες

«Αυστηροποίηση» των ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων για τους δανειολήπτες.

Στη χτεσινή συνάντηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφασίστηκαν ορισμένες αλλαγές πάνω σε τεχνικά ζητήματα, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, στις επικείμενες αλλαγές προβλέπονται συνέπειες για τους δανειολήπτες -οι οποίοι έχουν ενταχτεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου-, εφόσον αποκρύψουν στοιχεία για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης είτε από δόλο είτε από βαριά αμέλεια. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, αν ο δανειολήπτης παραδεχτεί βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, είναι δυνατόν να επέλθει εξώδικη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών (πιστωτών και δανειοληπτών).

«Καμία αλλαγή»
Οπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες, «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της δανειοληπτικής κατάστασης των οφειλετών, οι τράπεζες διατηρούν το προνόμιο να ελέγχουν τα στοιχεία των φορολογουμένων με εντολή του εισαγγελέα. Επίσης, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΑΝ, στο σχέδιο νόμου διατηρείται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι διαφωνίες
Πάντως, η Λ. Κατσέλη φέρεται να μη συμφώνησε χτες για άλλη μια φορά με δύο βασικές προτάσεις της ΕΕΤ που ζητά: πρώτον, να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου και δεύτερον, το ελάχιστο της οφειλής να είναι 20% (αντί του 10% που προτείνει το υπουργείο). Επίσης, το ΥΠΟΙΑΝ εμμένει στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα αποπληρώνεται το ελάχιστο ποσοστό του δανείου που θα ορίζεται από το δικαστήριο, κάτι με το οποίο δε συμφωνούν οι τράπεζες.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο