Αρχική | Οικονομία | Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με αλλαγές πήρε το δρόμο για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Σκοπός των αλλαγών είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια. Μετά από συνάντηση με τους τραπεζίτες η Λούκα Κατσέλη δέχθηκε κάποιες «διορθώσεις», αλλά στα βασικά αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δέχθηκε να μην υπάγονται στη ρύθμιση τα δάνεια που συνήφθησαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ μικρή αλλαγή υπήρξε και στο χρόνο «παγώματος» των τόκων για τα στεγαστικά, αλλά και στην υποχρέωση του οφειλέτη να ενημερώνει για αλλαγές στην περιουσιακή κατάστασή του.

Δεν υπήρξε αλλαγή σε ότι αφορά στα στεγαστικά, τα οποία οι τράπεζες ζητούσαν να εξαιρεθούν της ρύθμισης, στην τετραετία εξυπηρέτησης (αποπληρωμής) των οφειλών, καθώς και στο 10% ως ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.

Η σημαντικότερη από τις τροποποιήσεις που έγιναν προβλέπει ότι δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου τα δάνεια που συνήφθησαν τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης, προβλέπεται ότι εκπίπτει ο οφειλέτης από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του. Είναι δηλαδή υποχρεωτική η ενημέρωση του δικαστηρίου για τυχόν βελτίωση της περιουσιακής του κατάστασης. Εκτός της «εξόδου» από τη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη.

Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, θα παραμένουν στη ρύθμιση, αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων διατυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ζητά τροποποιήσεις. Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η γνωμοδότησή της μετά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΚΤ εκφράζει ενστάσεις σε ότι αφορά την υπαγωγή στο νομοσχέδιο και των ενήμερων οφειλών, με την επισήμανση ότι η γενικευμένη εφαρμογή της χωρίς να εξετάζεται κάθε επιχείρηση ξεχωριστά θα δημιουργούσε προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχοντας ως αποτέλεσμα το να γίνουν ακόμα πιο σφιχτές στη χορήγηση δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις με βάση τις επισημάνσεις της γνωμοδότησης.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο