Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Επιχειρήσεις | Κόσμος | Αποσύρεται η Google από την Κίνα;

Αποσύρεται η Google από την Κίνα;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

H Google εξετάζει το ενδεχόμενο να παύσει τις δραστηριότητές της στην Κίνα, την μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά, ύστερα από "στοχευμένη επίθεση υψηλής τεχνολογίας" που δέχθηκε από κινεζικό έδαφος η εταιρική της υποδομή τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε σήμερα στο εταιρικό μπλογκ ο διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της Google Ντέιβιντ Ντράμοντ.

Η Google ανακοίνωσε ότι στο στόχαστρο της, ανεπιτυχούς τελικά, επίθεσης βρέθηκαν κυρίως οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις κινέζων ακτιβιστών. Η εταιρεία δεν κατηγόρησε ευθέως την κινεζική κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένη να υποβάλλεται σε λογοκρισία η κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε κλείσιμό της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πάντως ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση εντός των προσεχών εβδομάδων με αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας, στο πλαίσιο της κινεζικής νομοθεσίας, μίας μηχανής αναζήτησης η οποία δεν θα υποβάλλεται σε λογοκρισία.

Η μηχανή αναζήτησης Google ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κίνα το 2006, αφού συμφώνησε σε μερικό έλεγχο των αποτελεσμάτων αναζήτησης, ύστερα από απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης. Το μερίδιό της στην κινεζική αγορά, μία από τις ελάχιστες στον κόσμο όπου αμερικανική εταιρεία δεν έχει την πρωτοκαθεδρία, υπολογίζεται σε 35% για το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Η απειλή πάντως της Google για αποχώρησή της από την κινεζική αγορά πήρε αμέσως πολιτικές διαστάσεις, με την αμερικανή υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στη Google εγείρουν "σοβαρότατες ανησυχίες".

"Περιμένουμε μία εξήγηση από την κινεζική κυβέρνηση", ανέφερε η κα Κλίντον σε ανακοίνωσή της. "Η δυνατότητα να επιχειρεί κανείς με αξιοπιστία στον κυβερνοχώρο είναι καθοριστικής σημασίας στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία".

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση αναμένει εξηγήσεις από την Google για την ενέργειά της αυτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε κινέζος αξιωματούχος υπό τον όρο ανωνυμίας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".
"Οι κινεζικές αρχές επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας, που απασχολεί περίπου 700 εργαζομένους στην Κίνα", δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ο ίδιος "υψηλόβαθμος αξιωματούχος".

Σε διαφορετικό πλαίσιο κινήθηκαν οι αντιδράσεις των επιχειρηματικών κύκλων, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τελικά μπορεί πράγματι η Google να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά, παρά να αποδεχθεί την λογοκρισία, άλλοι παρατηρητές βλέπουν την ανακοίνωση αυτή ως μία κίνηση στρατηγικής, πριν την έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων με την κινεζική ηγεσία.

"Η αίσθησή μου είναι ότι πρόκειται περισσότερο για σχόλιο, παρά για ανακοίνωση", παρατήρησε ο αναλυτής της Κρεντί Σουίς, Γουάλας Τσέουνγκ, καταλήγοντας ότι "Μού φαίνεται περισσότερο σαν δήλωση πριν από τη συνάντηση με την κινεζική κυβέρνηση".





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές