Αρχική | Επιχειρήσεις | Ασφάλειες | Ασπίς Πρόνοια: Σχέδιο μεταφοράς του χαρτοφυλακίου

Ασπίς Πρόνοια: Σχέδιο μεταφοράς του χαρτοφυλακίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ασπίς Πρόνοια: Σχέδιο μεταφοράς του χαρτοφυλακίου

Στη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια Σχετικά άρθρα ΑΕΓΑ σε άλλους ασφαλιστικούς ομίλους, προσβλέπει ο νέος Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής της εταιρείας, κ. Ιωάννης Παντελίδης, επιδιώκοντας το κλείσιμο της υπόθεσης με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την ασφαλιστική αγορά.

Εχοντας προσφάτως τοποθετηθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Επόπτης στην ανακληθείσα εταιρεία - στη θέση του παραιτηθέντος κ. Σπύρου Γριβογιάννη, ο κ. Παντελίδης παρουσιάζεται αποφασισμένος να επιτύχει τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στον ανταγωνισμό, ώστε να μην απαιτηθεί αναδρομική δράση του υπό ίδρυση Επικουρικού Ταμείου κλάδου Ζωής.

Ο κ. Παντελίδης μιλώντας  για τα σχέδια και τις επιδιώξεις του σχετικά με τους ασφαλισμένους καθώς και τις υποχρεώσεις της εταιρείας, δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να ζητήσει το ταχύτερο δυνατό τη συνδρομή της Επ.Ε.Ι.Α. ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς του χαρτοφυλακίου της Ασπίς βάσει των όσων προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιοργάνωση χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών εταιρειών Ζωής των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Στόχοι

«Πρόθεσή μου είναι να κλείσει η υπόθεση Ασπίς το ταχύτερο και με τις καλύτερες προοπτικές -τυπικές και ουσιαστικές- για τους ασφαλισμένους» δήλωσε  ο κ. Παντελίδης, διευκρινίζοντας ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να μην εξαντληθούν οι προθεσμίες που προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού.

Πρώτος στόχος του κ. Παντελίδη είναι να λειτουργήσει το λογιστήριο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ προκειμένου να κλείσουν λογιστικά οι λογαριασμοί της εταιρείας με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2009, οπότε και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της.

Ο κ. Παντελίδης διευκρίνισε ότι έχει αποφασίσει να τοποθετήσει ελεγκτή στο λογιστήριο της εταιρείας, και να κινηθεί βάσει των υποδείξεών του. Όπως επεσήμανε, εφόσον ο ελεγκτής ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού, θα προχωρήσει σε προσλήψεις απευθυνόμενος πρώτα στους εργαζόμενους που απασχολούνταν στην εταιρεία και στη συνέχεια θα αναζητήσει συνεργάτες από την αγορά.

Προτεραιότητες

Κατά τον κ. Παντελίδη, στις προτεραιότητές του είναι να κινηθούν επίσης οι διαδικασίες νομικού ελέγχου των συμβάσεων, ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι «εφόσον καταστεί εφικτό θα κινηθούμε εκ του παραλλήλου προς διεκπεραίωση διαφόρων ζητημάτων, ώστε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο και να κλείσουμε την υπόθεση Ασπίς στον ταχύτερο δυνατό χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη της εταιρείας έναντι των ασφαλισμένων της, ο κ. Παντελίδης ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε η Ασπίς Πρόνοια θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις που απορρέουν από ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Συνάντηση

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ιωάννης Παντελίδης επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Γιώργο Πέτσα, προκειμένου από κοινού με τους εκκαθαριστές των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ να συζητήσουν το πώς θα διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την ευαίσθητη κοινωνικά αυτή υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Πέτσας και Παντελίδης ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά από 15 ημέρες, προκειμένου στο μεταξύ ο κ. Παντελίδης να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τη διάρθρωση και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και για τα αποθέματα και εν γένει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και φυσικά για τα ανοίγματά της, κυρίως προς τους ασφαλισμένους.


Γ. Πέτσας: Εφαρμογή του νόμου

Aποφασισμένος να εφαρμόσει με αυστηρότητα το νόμο έναντι όσων εταιρειών αντιμετωπίσουν αδιάφορα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Solvency II, παρουσιάσθηκε ο πρόεδρος της ΕπΕΙΑ, Γ. Πέτσας, συμμετέχοντας, χθες, εθιμοτυπικά στο πρώτο για το 2010 διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε με έμφαση ότι το Solvence y II γεννά αυξημένες υποχρεώσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ζητήματα που άπτονται των περιθωρίων φερεγγυότητας και προετοίμασε τον κλάδο για νέο κύκλο ελέγχων, που πλέον θα είναι περισσότερο επιθετικοί, καθότι τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής των εταιρειών σε ένα ευρωπαϊκού τύπου νομοθετικό πλαίσιο στενεύουν επικίνδυνα.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, είναι τεράστια, ενώ για τα πολυεθνικά σχήματα εκτίμησε ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια αντιμετώπισης των μελλοντικών υποχρεώσεών τους, δεδομένου ότι θα βοηθηθούν από τις μητρικές τους εταιρείες, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ΕπΕΙΑ ερωτήθηκε από τα μέλη της Ενωσης και για την Commercial Value για την οποία τόνισε ότι οι εκκαθαριστές των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ θα παραβρεθούν στη γενική συνέλευση των μετόχων της, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 του μηνός, ωστόσο δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μ/κ, όπως εξάλλου και η Advantage Capital που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να απο-επενδύσει από το χώρο των ασφαλειών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η ΕπΕΙΑ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο, εφόσον η εταιρεία δεν ανταποκριθεί εμπρόθεσμα για την εκτέλεση της αύξησης μ/κ κατά 79 εκατ. ευρώ.

Naftemporiki






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο