Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Επιχειρήσεις | Κόσμος | Θρήνος και οργή στα συντρίμμια της Αϊτής

Θρήνος και οργή στα συντρίμμια της Αϊτής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θρήνος και οργή στα συντρίμμια της Αϊτής

Μοιρολόγια, τραγούδια, προσευχές: στα συντρίμμια, στην διάρκεια της νύχτας που έκρυψε τις σειρές από πτώματα, μικρές ομάδες Αϊτινών συγκεντρώνονταν για να δώσουν παρηγοριά ο ένας στον άλλον μετά το σεισμό στην μικρή χώρα της Καραϊβικής ο απολογισμός από τον οποίο ίσως φτάσει τους 500.000 νεκρούς.

Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν στο σεισμό της Τρίτης.

Ένα μωρό έκλαιγε κι η φωνή του αντηχούσε μέσα στα συντρίμμια καθώς μια ομάδα ανδρών δούλευαν ακατάπαυστα, σιωπηλοί, προσπαθώντας να το βγάλουν. Ένας μετασεισμός τους σκόρπισε έντρομους. Εκτός από τον Ζανβέλ Αντουάν, που κράταγε το χέρι του μωρού και προσπαθούσε να το ηρεμήσει.

Σκηνές σαν κι αυτήν επαναλαμβάνονταν στην πόλη των δύο εκατομμυρίων καθώς, σχεδόν 30 ώρες μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, η ξένη βοήθεια και ο βαρύς εξοπλισμός που θα βοηθούσαν τους διασώστες ακόμα δεν έχουν φτάσει στη νήσο.

Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του, μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα, καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνητα, γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε μια ομάδα κλαίγοντας. «Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός».

Αποπροσανατολισμένοι, παραζαλισμένοι επιζώντες γύριζαν στους δρόμους, χωρίς να ξέρουν πού να στραφούν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους. Δεν ήταν ορατά σκαπτικά μηχανήματα, ούτε νοσοκομειακά, ούτε οχήματα της πυροσβεστικής.

Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές, εκτός από ένα, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, έχουμε ελλείψεις στα πάντα», δήλωσε μια γυναίκα σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Τι έκανε αυτή η χώρα για να της αξίζει τέτοια δυστυχία;», μοιρολογούσε ο 80χρονος Ρόντι Μπατίστα καθισμένος σε μια καρέκλα μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είπε ότι δε θα πάει πουθενά ώσπου να μπορέσει να βγάλει τα πτώματα των δύο από τα παιδιά του από τα συντρίμμια.

Ο Ρίτσαρντ Μορς, ένας αμερικανός μουσικός που ζει στην Αϊτή, έγραψε στο Twitter, ότι ο απλός κόσμος «έμεινε πολύ ψύχραιμος και προσπάθησε να βοηθήσει. . . και καθώς ο ήλιος δύει, αρχίζει το τραγούδι, η νύχτα φέρνει αβεβαιότητα. . . Ελπίζω ότι η βοήθεια θα έρθει. . . Αύριο».

Πάντως, ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να φθάσει τους δεκάδες χιλιάδες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο και για 100.000 νεκρούς.

Νωρίτερα είχε δηλώσει στη Miami Herald ότι χιλιάδες μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, όπου ζουν περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι και στην περιοχή αυτή έχουν γίνει και οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Μιλώντας στο CNN ο πρωθυπουργός, Ζαν - Μαξ Μπελερίβ δήλωσε: «Πιστεύω ότι είμαστε πάνω από τους 100.000 νεκρούς», με βάση τον αριθμό των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές