Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Κόσμος | Ο Εγκέλαδος αφάνισε το Πορτ' Ο Πρενς

Ο Εγκέλαδος αφάνισε το Πορτ' Ο Πρενς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Εγκέλαδος αφάνισε το Πορτ' Ο Πρενς

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που έπληξε την Αιτή όπου οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες. Μέσα στη νύχτα, εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με το χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους μπορούν απ' όσους παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν. Φόβους ότι

οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 100 χιλιάδες εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαξ Μπελρίβ.Καταστράφηκαν όλα τα δημόσια κτίρια περιλαμβανομένου κι εκείνου του ΟΗΕ , πρεσβείες όπως και τα  περισσότερα νοσοκομεία,ενώ όσα λειτουργούν είναι υπερπλήρη. Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αυστραλία για να συμβάλει στο συντονισμό της αντιμετώπισης του σεισμού στην Αϊτή.

"Αδιανόητη" χαρακτήρισε την έκταση της καταστροφής από το σεισμό στην Αϊτή η Χίλαρι Κλίντον κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πρόσθεσε, "αυτή η συμφορά έπληξε τρία συνολικά εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων χιλιάδων κτιρίων".

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τους κινδύνους επιδημιών καθώς οι κάτοικοι ζουν ανάμεσα σε τόνους ερειπίων γεμάτων αποσυντιθέμενα πτώματα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οκτώ νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στην πληγείσα περιοχή άρχισε να καταφθάνει βοήθεια από πολλές χώρες του κόσμου, ενώ οι ΗΠΑ θα αποστείλουν έως και 3.500 στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία καθώς και ένα αεροπλανοφόρο.

 Φήμες για τσουνάμι προκαλούν πανικό

Χιλιάδες Αϊτινοί πανικόβλητοι προσπαθούσαν να φθάσουν στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς ύστερα από φήμες για την έλευση τσουνάμι.

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν το Κένσκοφ, στα υψώματα του Πετιόν Βιλ πεζή ή με το αυτοκίνητο.

Με κουβέρτες στα χέρια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, οι Αϊτινοί προσπαθούσαν όπως-όπως να ανοίξουν δίοδο στα ορεινά μονοπάτια.

"Υπήρχαν άνθρωποι που διαισθάνθηκαν ότι επίκειται τσουνάμι. Ξαφνικά έπιασε κρύο. Άλλοι είπαν ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει", εξήγησε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φτάσει στα υψώματα του Πετιόν Βιλ.

Ένας ντελάλης ανακοίνωνε το τέλος του κόσμου, μιλώντας στα κρεολικά, ζητώντας να βρει καταφύγιο.

Αϊτινοί εξηγούσαν επίσης ότι η παράκτια πόλη Ζακμέλ είχε σβηστεί από το χάρτη μετά την υποτιθέμενη έλευση του τσουνάμι.

Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν επιβεβαιώνει άνοδο της στάθμης του νερού στα προάστια του Πορτ-ο-Πρενς. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, στο αεροδρόμιο της πόλης που βρίσκεται στην παραλία, δεν παρατηρήθηκε άνοδος της στάθμης του νερού.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός ξενοδοχείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, άνθρωποι μεταδίδουν αυτές τις φήμες για να διευκολύνουν τη λεηλασία των σπιτιών.

Η Αϊτή επλήγη την Τρίτη από ισχυρό σεισμό που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πλήρη ένδοια.

Σώοι οι Έλληνες στην Αϊτή

Σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας -που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ' Ο Πρενς της Αϊτής- βρίσκεται η πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

Ήδη, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, έχει στα χέρια του μια κατάσταση με 15 ονόματα Ελλήνων που βρίσκονται στο νησί. Με εξαίρεση τον έναν έλληνα πολίτη, το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο υφυπουργός, έχει επικοινωνήσει με όλους, είναι καλά στην υγεία τους και είναι ασφαλείς. Ο δέκατος πέμπτος βρίσκεται σε κρουαζιέρα και δεν είναι βέβαιο ότι ήταν στην Αϊτή την ώρα του σεισμού.

Χθες, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε άμεσα με διεθνείς οργανισμούς που έχουν πρόσβαση και μπορούν να βοηθήσουν, και συγκεκριμένα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και με τη UNICEF και έχει αποστείλει οικονομική βοήθεια. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Σπ. Κουβέλης, απορρίφθηκε ως ιδέα η απόπειρα αποστολής κατ' ευθείαν βοήθειας, καθώς η απόσταση και η κατάσταση εκεί θα καθιστούσαν άσκοπη τη συνδρομή της Ελλάδας.
Τέλος, ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους οργανισμούς ή εθελοντικές οργανώσεις επιθυμούν να συνδράμουν, να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών για να υπάρχει συντονισμός και αποτέλεσμα.

Συμπαρίσταται η Ελλάδα

Η Εθνική επιτροπή της Γιούνισεφ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για την παροχή άμεσης βοήθειας στα παιδιά στην Αιτή. Για το σκοπό αυτό όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό 169/480021-48 της Εθνικής Τράπεζας ή και μέσα απο το www.unicef.gr

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή. Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

«Χιλιάδες συνάνθρωποι μας δοκιμάζονται  και οφείλουμε να προστρέξουμε σε συμπαράστασή τους».δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έθεσε στη διάθεση του Προξενείου της Αϊτής στην Αθήνα και του ΥΠΕΞ ποσότητες ρουχισμού και φαρμακευτικού υλικού πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων. 

Δέκα εκατομμύρια δολάρια και 14 τόνους τρόφιμα θα διαθέσει στην Αϊτή η Βραζιλία.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές