Αρχική | Media | Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο Τύπος της Παρασκευής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης , το οποίο αποστέλλεται στις Βρυξέλλες και οι θετικές πρώτες αντιδράσεις από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, η εκτίναξη της ανεργίας στο 9,8%, καθώς και οι προϋποθέσεις για την ενεργειακή βελτίωση και διαχείριση των κτιρίων, που επιβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.

  
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βάλτε πλάτη", καλεί τους Έλληνες ο πρωθυπουργός. Ενώ ανακοίνωσαν το "Πρόγραμμα Σταθερότητας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "αγωνία για τα "μέτωπα" που ανοίγονται μπροστά στην κυβέρνηση εξέφρασαν χθες τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το μήνυμα αισιοδοξίας που επιχείρησε να στείλει προς τα έξω ο πρωθυπουργός για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καταθέτει σήμερα η χώρα μας στην ΕΕ".

 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η μάχη της Ελλάδας για την οικονομία και την αξιοπιστία της. Στήριξη της προσπάθειας για έξοδο από την κρίση ζήτησε ο πρωθυπουργός από τις εφημερίδες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια πρόεδρος κυβέρνησης κάλεσε σε ιδιαίτερη συνάντηση τους διευθυντές του αθηναϊκού Τύπου, για να ζητήσει τη βοήθειά τους σε μείζον εθνικό θέμα".

 
Η ΑΥΓΗ: "Πρόγραμμα Αστάθειας, Ύφεσης και Ανεργίας. Στόχος η εξοικονόμηση 25 δισ. μέσα στην τριετία από φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και περικοπή μισθών και άλλων δαπανών, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατίθεται σήμερα στις Βρυξέλλες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με συνοπτική διαδικασία ολίγων ωρών στη Βουλή η κυβέρνηση στέλνει σήμερα στην Κομισιόν το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έσπευσαν να αξιολογήσουν χθες θετικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο μοτίβο Σημίτη περί μονόδρομου ισχυριζόμενος ότι το Πρόγραμμα συνιστά τη μόνη επιλογή για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση".

 
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εφιαλτική πρόβλεψη για 1.000.000 ανέργους από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία θα χτυπήσει το 21%".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι θλιβερές εικόνες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος ήδη για κάποιες χώρες, με τους ανέργους να στέκονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό και να ψωνίζουν με κουπόνια θα καταστούν δυστυχώς ξανά πραγματικότητα για την Ελλάδα".

 
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αγωνία για το Πρόγραμμα και τις Αγορές. Θετική η πρώτη αντίδραση από τον κ. Τρισέ αλλά το spread άγγιξε και τις 297 μονάδες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τριετές σχέδιο εξόδου της οικονομίας από την κρίση παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, μέσω του οποίου ευελπιστεί το 2010 να εξοικονομήσει κεφάλαια ύψους 9,4 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,7%. Το έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 3% στο τέλος του 2012. Το σχέδιο, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "φιλόδοξο", δοκιμάζεται ήδη στις αγορές και από σήμερα μπαίνει στο "μικροσκόπιο" των Βρυξελλών".

 
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εφιάλτης η ανεργία. Ανδρ. Λοβέρδος: Πάνω από ένα εκατομμύριο οι "επίσημοι" άνεργοι το 2010".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε πάνω από ένα εκατομμύριο εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι άνεργοι φέτος στη χώρα μας, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έκανε λόγο για ποσοστό "ισπανικού τύπου", χωρίς όμως να ανακοινώσει τις ενέργειες της κυβέρνησης για να σταματήσει αυτή η ανοδική πορεία της ανεργίας".

 
ΕΘΝΟΣ: "8 πλοκάμια απλώνει τώρα η Εφορία. Πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πακέτο συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2010. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους θα σημάνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η μείωση του ελλείμματος θα "επιτευχθεί με κάθε τρόπο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ούτε ο Χότζα δεν είχε τέτοιο θράσος! Γιάννενα - Άρτα - Πρέβεζα - Καστοριά - Φλώρινα: Αλβανικά εδάφη σύμφωνα με την Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η όρεξη για επεκτατισμό των Αλβανών άνοιξε και μάλιστα εις βάρος της Ελλάδος με επίσημο τρόπο. Η Αλβανική Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε εγκυκλοπαιδικό Αλβανικό Λεξικό όπου οι σελίδες του ξεχειλίζουν από Αλβανικό Αλυτρωτισμό και επεκτατισμό. Οραματίζονται την "μείζονα Τσαμουριά" που περιλαμβάνει όλη την Ήπειρο - Καστοριά - Φλώρινα - Σκόπια και Κόσοβο".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λοβέρδος: Έκρηξη ανεργίας - Κουπόνια για τους φτωχούς. Οι άνεργοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο υποστηρίζει ο υπουργός".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκπτωτικά κουπόνια σε βασικά είδη διατροφής και μειωμένα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τορπίλη Λοβέρδου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Εκτιμά την ανεργία στο 21% ενώ ο Παπακωνσταντίνου στο 10,5%".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην πλήρη "αποκαθήλωση" του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Χθες το πρωί, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο κ. Λοβέρδος αμφισβήτησε την εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο ΠΣΑ για μικρό "σκαρφάλωμα" της ανεργίας στο 10,5% το 2010. Υποστήριξε ότι φέτος το ποσοστό θα ξεπεράσει το 12% και οι άνεργοι μαζί με τους υποαπασχολούμενους θα ανέλθουν στους 1.000.000 πολίτες".

 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πάση θυσία ψαλίδι 11,5 δισ. ευρώ. Πρόγραμμα Σταθερότητας: Απόδειξη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και αγορές".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με το πλέον σφιχτό, αλλά και αισιόδοξο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που περιέχει προσδοκίες για εξοικονόμηση 11,5 δισ. μόνο φέτος, η κυβέρνηση είναι εν αναμονή της... κρίσης της ΕΕ".

 
ΕΣΤΙΑ: "Το ανίκανο κράτος διαλύει την οικονομία. Με διαρκείς και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλοι μιλούν για την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται ο τόπος. Η οποία όμως έχει δύο πτυχές: Η μία είναι η δημοσιονομική, με ένα κράτος υπερχρεωμένο, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Και η άλλη είναι ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή η πραγματική οικονομία, η οποία επίσης διέρχεται κρίση".

 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέτρα σταθερότητας σε ασταθές κλίμα. Θα ακολουθήσει δεύτερο πακέτο, αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εκτιμήσεις των αγορών για την Ελλάδα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντιμέτωπη με τη δυσπιστία και τη μηδενική ανοχή που δείχνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), καθώς και τα μέτρα που θα λάβει για να τους επιτύχει".

 
Ο ΛΟΓΟΣ: "1 εκατομμύριο άνεργοι το 2010. Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας φοβάται το υπουργείο Εργασίας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης των εκδηλώσεων για το 2010, που έχει κηρυχθεί "Έτος Φτώχειας" θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης των ανέργων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα , στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης, για ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού".

 
ΤΑ ΝΕΑ: "1000 μέρες λιτότητα και λίστες φοροφυγάδων. Πρώτο τεστ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "και η ώρα αυτή ήρθε! Το Πρόγραμμα πήρε χθες την άγουσα κατ΄αρχήν προς το Υπουργικό Συμβούλιο, με δεύτερη στάση τη Βουλή και τρίτη το γραφείο του επιτρόπου στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει και η ...νεκροψία. Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα αυτής; Στις 27 Ιανουαρίου! Προηγουμένως, βεβαίως θα υπάρξει η αντίδραση των αγορών, οι οποίες χθες δεν έδειξαν να συγκινούνται-καθ΄ότι ενδεχομένως δεν το γνώριζαν".

 
Η ΝΙΚΗ: "Στήριξη Τρισέ στον Γιώργο. Πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με πολλά...αλλά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει" , είπε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ , αλλά χαρακτήρισε παράλογο το σενάριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη".

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Απόθεμα ανοχής. Μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της RASS για την "Π".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ικανό απόθεμα ανοχής διαθέτει (ακόμα) η κυβέρνηση με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών RASS για λογαριασμό της "Π".

 
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ζητείται ελπίδα. Ανήλεες επιθέσεις από ΕΕ, τράπεζες, διεθνείς οίκους και ΜΜΕ με στόχο την έξοδο από την Ευρωζώνη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι κινδυνολογικές δηλώσεις, από τη μία και τα αρνητικά δημοσιεύματα από την άλλη, ναρκοθετούν πλήρως το οικονομικό περιβάλλον παραμονές του δημόσιου δανεισμού".

 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τσακίζει λαϊκά δικαιώματα το "Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ουσία του προγράμματος σταθερότητας, δηλαδή του συμβολαίου που συνυπογράφουν κυβέρνηση-ΕΕ- πλουτοκρατία, έχοντας τη συναίνεση της ΝΔ είναι η εξής: Αξιοποιούν την κρίση, δηλαδή την αρρώστια του συστήματός τους, για να προχωρήσουν στον "ακρωτηριασμό" των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς".

 
Η ΣΦΗΝΑ: "1 έως 2,5 ευρώ το τ.μ. το "πράσινο" τσεκ απ . Υποχρεωτικός έλεγχος πάνω από 50 τ.μ.".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "από 1 έως 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με το είδος και τη χρήση του ακινήτου τους, θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το υποχρεωτικό πλέον "πράσινο τσεκάπ" στα κτίρια το οποίο καθιερώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος".

 
Η ΧΩΡΑ: "Οι άνεργοι το 2010 θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Νέα βόμβα Λοβέρδου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ακαριαίο θάνατο για την απασχόληση προοιωνίζουν οι εφιαλτικές προβλέψεις και τα ελληνικά στοιχεία για την ανεργία στη χώρα μας, που μπροστά τους οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για αργό θάνατο στην οικονομία ωχριούν".

 
City Press: "Νέα έκρηξη ανεργίας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα μέσα στο 2010 εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στη Βουλή, την ίδια ώρα που η ΕΣΥΕ κατέγραφε σημαντική αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Λοβέρδος, παράλληλα, παρουσίασε σειρά μέτρων του υπουργείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το "Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας", όπως έχει ανακηρυχθεί το 2010".

 
Metro: "Ορθοπεταλιά για τέσσερα χρόνια".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα κάνει αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καταθέτει σήμερα η Ελλάδα, καθώς και ότι αυτό θα αποτελέσει το "όχημα" για να βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου".

 
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "5 σενάρια για τη Θεσσαλονίκη. Τι φέρνει ο "Καλλικράτης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "32 διαρρήξεις καθημερινά στην πόλη. Εκτός ελέγχου η εγκληματικότητα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κλείνουν 11.500 φαρμακεία. Άμεσος κίνδυνος για όλους τους ασφαλισμένους".

 
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 
ΕΞΠΡΕΣ: "Δέσμευση...σταθερότητας με λήψη τολμηρών μέτρων".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει σήμερα στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2013, με το οποίο δεσμεύεται για αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας έως το 2012, με τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΠΕ και την υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 113,4% του ΑΕΠ".

 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Οι αγορές αμφιβάλλουν για το ΠΣΑ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με στόχο να πεισθούν η Κομισιόν και οι αγορές για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και σήμερα αποστέλλεται επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο εναλλακτικό σενάριο περιλαμβάνεται περαιτέρω αύξηση των φόρων και περιστολή των δαπανών, ώστε χωρίς παρεκκλίσεις να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 2,8% το 2012".

 
ΚΕΡΔΟΣ: "Νοικοκύρεμα πάση θυσία και με έσχατο σχέδιο ανάγκης. Με εφικτούς στόχους και αποφασιστική στρατηγική το Πρόγραμμα Σταθερότητας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με ένα εναλλακτικό, ακόμη σκληρότερο από πλευράς μέτρων, σενάριο, προκειμένου η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στην περίπτωση που υπάρξουν μακροοικονομικές αποκλίσεις, αποστέλλεται σήμερα στις Βρυξέλλες το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόγραμμα Σταθερότητας με δύσκολα "στοιχήματα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους το 2010 και σταδιακή αύξησή του στην τριετία 2011-2013, δραστικές περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών και φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενσωματώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατίθεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο