Αρχική | Οικονομία | Φόρο θα πληρώνουν οι γονείς που κάνουν δωρεές στα παιδιά

Φόρο θα πληρώνουν οι γονείς που κάνουν δωρεές στα παιδιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Φόρο από το πρώτο κιόλας ευρώ θα πληρώνουν οι γονείς που κάνουν άτυπες δωρεές στα παιδιά τους. Η κυβέρνηση καταργεί το προηγούμενο παράθυρο του νόμου και θα φορολογεί με συντελεστή 10% κάθε σχετική πράξη μεταβίβασης. Παράλληλα, αυξάνεται στα 150.000 από 95.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ενώ το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία παραμένει τα 200 τ.μ. με την όποια αλλαγή σε αυτό να παραπέμπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικά για τις γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές καταργείται η ισχύουσα αυτοτελής φορολόγηση που νομοθέτηση η προηγούμενη κυβέρνηση πάνω από το αφορολόγητη των 95.000 ευρώ.

Το νέο σχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα για γονικές παροχές από γονείς σε παιδιά μετά το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο έως 300.000 επιβάλλεται συντελεστής 1%, στο τμήμα της αξίας από 300.000 – 600.000 επιβάλλεται συντελεστής 5% και για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 600.000 ο συντελεστής ανέρχεται στο 10%.

Το ίδιο αφορολόγητο ποσό ισχύει για κληρονομιές και δωρεές. Οι αλλαγές στη φορολόγηση γονικών παροχών έχουν ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου.

Τσιγάρα
Αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα φέρνει το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου. H επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται ανά φιάλη σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λ.π) , ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 0,45 ευρώ και για την φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,02 ευρώ.

 Στα τσιγάρα αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63% και του παγίου στοιχείου από 5% σε 7,5%, ενώ παράλληλα μειώνεται ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης από 80% σε 75%. Επίσης αυξάνεται από 10% -12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα ακριβά τσιγάρα πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τα τσιγάρα που έχουν χαμηλή τιμή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επιβάρυνση από την αύξηση της φορολογίας ανά πακέτο 20 τσιγάρων ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα και από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ για τα ακριβά.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο