Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Κόσμος | Ζωντανοί ανάμεσα στα ερείπια

Ζωντανοί ανάμεσα στα ερείπια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζωντανοί ανάμεσα στα ερείπια

Ομάδα αμερικανών και τούρκων διασωστών ανέσυρε την Κυριακή ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους και η 80μελής ομάδα εκτιμά ότι με το πρώτο φως της μέρας θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα, μετέδωσε το CNN.
 
Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώροφου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ.

Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.
 
Η διάσωση στο σούπερ μάρκετ καταγράφηκε λεπτομερώς από το CNN. «Ήταν σχεδόν σαν θαύμα. Ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα τρόφιμα», είπε στο CNN ο Τζόζεφ Φερνάντεζ, επικεφαλής ενός από τα συνεργεία από τη Φλόριντα. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή του Λάρι Κίνγκ στο CNN πώς οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή με ό,τι βρήκαν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.
 
Όταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι εμφανίστηκε στο στενό πέρασμα που είχαν ανοίξει οι διασώστες «πρώτα βγήκαν φρούτα και μπισκότα», είπε ο Φερνάντεζ.

Μεταξύ των διασωθέντων από το σούπερ μάρκετ είναι και η μητέρα ενός άνδρα ο οποίος ζει στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα διασωστών. Πιθανότατα να ήταν τα γραπτά μηνύματα που έστελνε η γυναίκα τα οποία να οδήγησαν τους αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι ζει και να κατέστη δυνατό να την εντοπίσουν οι διασώστες.

Ωστόσο, περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ είχε ανακοινώσει τον ενταφιασμό 25.000 πτωμάτων.

Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η σύνοδος του Μόντρεαλ θα εξυπηρετήσει στον σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της χώρας αυτής της Καραϊβικής και στο να εξασφαλιστεί ότι «ο ΟΗΕ θα συντονίσει τη διεθνή βοήθεια προς το καλύτερο όφελος του λαού της Αϊτής», δήλωσε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Αϊτή μπορεί να ανέλθει σε 150.000 με 200.000. Πρόκειται για τον τριπλάσιο ή ακόμη τον τετραπλάσιο αριθμό νεκρών από αυτόν που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

Ο αντιστράτηγος ΠΚ Κιν, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή, ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή για τους νέους υπολογισμούς που κυκλοφορούν μεταξύ των αξιωματούχων.

Κυβερνητική πηγή της χώρας δήλωσε την Κυριακή ότι περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από σήμερα στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους. Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η διαχείριση των κέντρων και η διανομή των τροφίμων θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), κατέληξε η πηγή.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Αϊτή για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε την Κυριακή ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η βοήθεια αυτή θα χορηγηθεί ξεχωριστά από την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τα θύματα του σεισμού. Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αποδεσμεύσει μέχρι σήμερα 20 ως 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα «αυξηθεί επίσης σημαντικά», σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την Κυριακή εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων για να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι έφεδροι θα επιτρέψουν την εκ περιτροπής εργασία των στρατιωτών που βρίσκονται στην Αϊτή, κυρίως του ιατρικού προσωπικού που επιβαίνει στο πλοίο- νοσοκομείο USNS Comfort, το οποίο αναμένεται να φτάσει εκεί την Πέμπτη, και των ανδρών της ακτοφυλακής, ώστε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των λιμανιών, προσθέτει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το διάταγμα αυτό που υπέγραψε ο Ομπάμα θα επιτρέψει «την καλή διεξαγωγή των αποστολών βοήθειας στην Αϊτή» από τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η προσφυγή στους εφέδρους θα γίνει με «περιορισμένο»τρόπο.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές