Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Η απάντηση της Τ. Μπιρμπίλη στην Χ. Κεφαλίδου

Η απάντηση της Τ. Μπιρμπίλη στην Χ. Κεφαλίδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η απάντηση της Τ. Μπιρμπίλη στην Χ. Κεφαλίδου

Για το κρίσιμο θέμα που αφορά όλο τον Νομό Δράμας και είναι η εκμετάλλευση των λιγνιτών, κατατέθηκε η υπ’αρ. 1371/20.11.09 Ερώτηση της Βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη. «Η πάγια θέση της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την ενεργειακή πολιτική, είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Σε αυτή την λογική είμαστε δεσμευμένοι και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας προσανατολισμένοι σε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων με την ταυτόχρονη όμως προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών»,  τονίζει μεταξύ άλλων η υπουργός, στην απάντησή της.

Στην απάντηση της η Υπουργός επισημαίνει επίσης ότι «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οφείλει να διερευνά κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του πλούτου της χώρας με γνώμονα το όφελος της Εθνικής Οικονομίας, των Τοπικών Κοινωνιών και με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα, για τα λιγνιτικά αποθέματα της περιοχής της Δράμας σας ενημερώνουμε ότι, δεν υφίσταται «συμφωνία» μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2008 στην υπόθεση COMP/B1/38700 περί φερόμενης παράβασης του κοινοτικού δίκαιου όσον αφορά στα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη στη χώρα μας και στα πλαίσια ανταλλαγής αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία πρότεινε μια σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων και τη σύσταση επιτροπής για την προετοιμασία προκηρύξεων διαγωνισμών για την εκμετάλλευση λιγνιτών κοιτασμάτων στη Δράμα και στην Ελασσόνα».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που έχει συσταθεί απ’ όλους τους μαζικούς φορείς του νομού Δράμας, μετέφερε στην Υπουργό με επιστολή της τη σύσσωμη άρνηση του δραμινού λαού στις προθέσεις της ΔΕΗ (αρχικά) και ιδιωτών επενδυτών να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των λιγνιτών, ερημώνοντας ουσιαστικά τον πλούσιο κάμπο των Φιλίππων και της Δράμας και ζητά από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση.

Ακόμη, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ζητούν από την κ. Μπιρμπίλη να ορίσει σύντομα μεταξύ τους συνάντηση, προκειμένου να την ενημερώσουν λεπτομερώς για τις θέσεις τους.

Σημειώνεται ότι τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας όσο και όλοι οι άλλοι μεγάλοι τοπικοί φορείς και οργανώσεις –όπως και όλοι οι Δραμινοί βουλευτές- έχουν ταχθεί ομόφωνα κατά της εκμετάλλευσης των λιγνιτών που βρίσκονται στο υπέδαφος του νομού, θεωρώντας ότι η προοπτική αυτή θα βλάψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την αειφορία της περιοχής τους.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές