Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή στο "Βήμα FM"

Συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή στο "Βήμα FM"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και  Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στην εκπομπή των δημοσιογράφων   Γ. Παπαχρήστο και Β. Χιώτη στο ραδιοφωνικό σταθμό ¨ ΒΗΜΑ FM 99,5¨

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Τι θα γίνει με τα μπλόκα κ. υπουργέ; Έχει κοπεί η Ελλάδα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα ζητούμενο τι θα γίνει με τα μπλόκα. Ζητούμενο και για μάς ως κυβέρνηση. Είναι το πρώτο μας μέλημα να σταματήσουν τα μπλόκα. Να τονίσω βέβαια ότι οι αγρότες έχουν δίκιο, έχουν δίκιο στα επαγγελματικά τους ζητήματα, περνάνε δύσκολα, όπως περνάνε δύσκολα και όλες οι επαγγελματικές τάξεις. Απλώς στους αγρότες υπάρχει και μια αγωνία εκ του επαγγέλματος γιατί τα εισοδήματά τους εξαρτώνται και από τις καιρικές συνθήκες, εξαρτώνται και από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σαφώς και δεν είναι λύση να κλείνουν τους δρόμους και κυρίως να κλείνουν τα τελωνεία και να δημιουργούμε προβλήματα και με τις γειτονικές χώρες. Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία έχει προσφύγει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνουμε μια εικόνα η οποία δεν είναι η καλύτερη για τη χώρα μας. Και μάλιστα όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο γενικότερα, δίνει πραγματικά μάχες για να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα που μπορούν να της έχουν εμπιστοσύνη.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μου, με όλο το σεβασμό, να σας πω ότι είστε και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα. Δηλαδή λέτε, έχουν δίκιο οι αγρότες, έχουν δίκιο και αυτοί που ταλαιπωρούνται στους δρόμους, δεν γίνεται να έχουν όλοι δίκιο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλέξετε ως κυβέρνηση ποιος έχει περισσότερο δίκιο.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Δεν είναι ποιος έχει περισσότερο δίκιο.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Όλοι δίκιο έχουν το καταλαβαίνω, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ λέω ως προς τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών, τα οποία είναι δίκαια αιτήματα. Από κει και πέρα είναι χρόνια τα περισσότερα, είναι θεσμικά. Γι΄ αυτό ακριβώς εμείς κάνουμε το διάλογο, γι΄ αυτό τους καλούμε να συζητήσουμε θεσμικά. Έχουμε απαντήσει -δεν είναι της ώρας να απαντήσω αναλυτικά, το έχω κάνει και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- για τα περισσότερα ζητήματα. Και όσα είναι μεγάλα ζητήματα δε μπορούν να λυθούν με τα μπλόκα. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών. Κανένας δεν έχει δικαίωμα, μα κανένας και για κανένα λόγο, να διακόπτει τις συγκοινωνίες, να κόβει την Ελλάδα στη μέση σε τέσσερα σημεία, αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα όμως εμείς ως κυβέρνηση κάνουμε και ορισμένες κινήσεις τακτικής. Το να καταδικάζουμε απλώς, σαφώς και δεν είναι πανάκεια και δεν είναι λύση. Είμαστε σε διαπραγμάτέυση, προσπαθούμε να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τους αγρότες, όπου εκεί υπάρχει όμως ένα ζήτημα: δεν υπάρχει ενιαίος φορέας για να συζητήσουμε με τους αγρότες αυτούς, οι οποίοι είναι στα μπλόκα.
 Άρα προσπαθούμε και καλούμε όλους τους αγρότες να έρθουν  σ’ αυτό το διάλογο, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε. Είμαστε μια κυβέρνηση που έχει πάρει μέτρα για τους αγρότες και είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα και συνολικά, άρα είναι άνευ αντικειμένου το να γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις μ΄ αυτό τον τρόπο σήμερα.

ΔΗΜ/ΦΟΣ (ΧΙΩΤΗΣ): Από τη στιγμή λοιπόν που είναι άνευ αντικειμένου, που η κοινή γνώμη περιμένει να τους πείτε τι θα κάνετε από τούδε και στο εξής… Δηλαδή καταλαβαίνω έκλεισαν τους δρόμους, έκαναν τις κινητοποιήσεις, να δείξετε μια ανοχή κάποιες ημέρες, αλλά εδώ το πράγμα πάει να ξεφύγει εντελώς. Η υπομονή, η  ανοχή της κυβέρνησης θα συνεχίζεται εσαεί ή έχετε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα και λέτε: εντάξει ό,τι γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΔΗΜ/ΦΟΣ (ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ): Μέχρι την Παρασκευή ας πούμε. Την Παρασκευή θα έχουμε μπλόκα για παράδειγμα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε. Τώρα αντιλαμβάνεστε ότι ώρα με την ώρα βρισκόμαστε σε κινήσεις, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση και με τους αγρότες που είναι στα μπλόκα και με τους εκτός κινητοποιήσεων αγρότες. Πιστεύουμε ότι με την τακτική που ακολουθούμε θα υπάρχει αποκλιμάκωση, αν και φαίνεται ότι πηγαίνουν τρακτέρ στα μπλόκα, αλλά έτσι όπως πάμε προσδοκούμε ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση μέχρι την  Παρασκευή.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι οικονομικά, αλλά είναι και θεσμικά. Ένας πλήθος θεσμικών αιτημάτων τα οποία χρονίζουν, δεν είναι δηλαδή δημιουργήματα του προηγούμενου ή του παρα-προηγούμενου χρόνου αλλά είναι δεκαετιών. Γι΄ αυτά υπάρχει περίπτωση να μπουν σ΄ ένα δρόμο. Διότι πράγματι οι αγρότες έχουν φθάσει στο αμήν. Δεν πάει άλλο δηλαδή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σίγουρο. Εμείς για τους αγρότες έχουμε κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Έχουμε δώσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τους βάλαμε σε ρυθμίσεις, στις ρυθμίσεις του «Τειρεσία», στο ΤΕΜΠΜΕ, προσπαθούμε και τακτοποιούμε τις εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ, του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που τους ενδιαφέρει. Δεσμευθήκαμε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν πληρωθεί όλες οι κοινοτικές αποζημιώσεις, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει ψηφιοποίηση. Βρήκαμε μια ψηφιοποίηση στο περίπου 20% και την έχουμε φθάσει στο 82%. Άρα θα πάρουν αποζημιώσεις. Αυτά είναι τα τρέχοντα και τα καθημερινά τους. Για τα θεσμικά -τους καλούμε και θα γίνει αυτό το πράγμα- τη Δευτέρα και την Τρίτη υπάρχει διάλογος, η κορύφωση του διαλόγου στο Ζάππειο. Και θα μπουν όλα τα θεσμικά ζητήματα προκειμένου, αυτά που είπατε, τα προβλήματα που είναι χρόνια, που είναι προβλήματα παθογένειας στο μεγάλο αγροτικό ζήτημα, να μπουν σε ένα δρόμο.
Με κινητοποιήσεις και σε δύο ημέρες τα θεσμικά, μεγάλα αιτήματα δεν λύνονται, ούτε αλλάζουν. Για την κυβέρνηση η πρόσκληση είναι διαρκής και πάγια. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάλογο δεν αποκλείει κανέναν και τον ζητάει και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά το να μπαίνουν προαπαιτούμενα δεν ωφελεί καμία πλευρά. Και μάλιστα να πούμε και κάτι άλλο, νομίζω ότι ο κ. Χιώτης το έθεσε προηγουμένως, ότι εξετάσεις, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, δίνουμε όλοι. Για το με ποιον είμαστε και με ποιον δεν είμαστε, σε αυτό απαντάω. Άρα και οι αγρότες πρέπει να συναισθανθούν σε ποια περίοδο βρισκόμαστε. Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή και φυσικά και τι εικόνα δίνουμε προς τα έξω. Υπάρχει μια αναστάτωση που δεν θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα.

ΔHM/ΦΟΣ:  κ. Υπουργέ, λέτε ότι η κυβέρνηση ασχολείται εντατικά  με το θέμα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από την πρώτη στιγμή.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Τι εικόνα δίνει και τι μήνυμα στέλνει προς τα έξω η κυβέρνηση όταν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κλήθηκε η αρμόδια υπουργός κ. Μπατζελή; Συζήτησαν όλοι οι άλλοι, εκτός από την ίδια που ξέρει και το πρόβλημα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αρχικά να πω για να διορθώσω κάποια κακή εικόνα που υπάρχει ως προς αυτό. Η κ. Μπατζελή, μέχρι προχθές το βράδυ, ήταν στις Βρυξέλλες, ταξίδευε τα μεσάνυχτα. Το «διαθεσμικό» είναι ένα όργανο, στο οποίο δεν συμμετέχουν υπουργοί, κατά θεματικές ενότητες. Είναι αυτό το όργανο το οποίο κάνει τον προγραμματισμό κυβέρνησης, κόμματος,  κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν συζητούνται  προβλήματα εξειδικευμένα. Το αγροτικό συζητήθηκε για πάρα πολύ λίγο και δεν έγινε συζήτηση ενδελεχής γι’ αυτό.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια συνεχής σύσκεψη και διαβούλευση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την κ. Μπατζελή, η οποία 24 ώρες το 24ώρο εργάζεται γι’ αυτό σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Χθες το βράδυ ήμασταν μαζί, και με τον γραμματέα του κόμματος, υπάρχει συνεχής επαφή και με τον πρωθυπουργό και με άλλους υπουργούς. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί να βγάζουμε συμπεράσματα από συμμετοχές ή μη. Δεν υπήρχε λόγος να είναι η κ. Μπατζελή εκεί.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Έτσι βγάζατε και εσείς συμπεράσματα όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Άμα δεν καλούσε ο Καραμανλής το Σουφλιά, για ένα θέμα του Σουφλιά, το κάνατε σημαία.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το τι έκανε ο Καραμανλής. Εμείς εργαζόμαστε σκληρά, 20 ώρες το 24ώρο, με απανωτά υπουργικά συμβούλια, με συσκέψεις. Τώρα το μεσημέρι, υπάρχει άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Εμείς κάναμε μέχρι τώρα πέντε συσκέψεις, σε κυβερνητικό επίπεδο και τόσα υπουργικά συμβούλια, που η Ν.Δ. δεν έκανε επί πέντε χρόνια. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

ΔHM/ΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές