Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Διμερής υπόθεση η ονομασία της ΠΓΔΜ

Διμερής υπόθεση η ονομασία της ΠΓΔΜ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη θέση του, πως η διαφορά, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, αποτελεί κατά πρώτον μία διμερή υπόθεση ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, επανέλαβε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της.

Σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη, σε δηλώσεις του ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε πως «συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για μία ευαίσθητη υπόθεση για τις δύο πλευρές. Όμως δεν επιτρέπεται για το λόγο αυτό να εμποδιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως επαφίεται στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να επιδείξουν την πολιτική βούληση για να βρουν επιτέλους μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για την ονομασία και πως διάλογος και γειτονική κατανόηση είναι προς τούτο απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «η κατάργηση των υποχρεωτικών θεωρήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει δείξει ότι η Μακεδονία βρίσκεται με τις μεταρρυθμίσεις της στο σωστό δρόμο».

«Ελπίζω πως μέσα στους ερχόμενους μήνες μπορούμε να πετύχουμε αποφασιστικές προόδους στη διαδικασία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίντελεγκερ, για να συμπληρώσει ότι η Αυστρία υποστηρίζει σαφώς τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο κ. Σπίντελεγκερ είχε στα Σκόπια συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελγιανόφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως αντικείμενο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια ήταν επίσης η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν διμερή συμφωνία-πλαίσιο για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Στην ανακοίνωση γίνεται ευρεία αναφορά στις συναντήσεις που είχε προηγουμένως στην Αθήνα ο κ. Σπίντελεγκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον οποίο, στο πλαίσιο της ελληνικής Πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια 2014, απηύθυναν κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον.





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές