Αρχική | Πολιτική | Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάση

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάση

Με 243 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 12 παρών ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την προστασία των δασικών εκτάσεων της Αττικής. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κατά ψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, ενώ παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση των άρθρων που ακολούθησε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο συνυπολογίζει αρκετές προτάσεις και παρατηρήσεις, ενώ προανήγγειλε νέα ρύθμιση για πολύπλοκα πολεοδομικά ζητήματα.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί, αλλά υστερεί στον τομέα της εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Οι βουλευτές της ΝΔ εναρμονίστηκαν όλοι στην κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, και ψηφίσαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τη Τρίτη, η κ. Μπιρμπίλη σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό flash και μιλώντας με τους δημοσιογράφους, κκ Κύρτσο και Σταματόπουλο, μίλησε ξεκάθαρα για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο και από που προέρχονται. Συγκεκριμενοποίησε τις αντιδράσεις ότι προέρχονται κυρίως από τρεις μεγάλες ομάδες:

-Η μια, αφορά την κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι σε ένα βαθμό αποσπασματικό και παραδέχτηκε ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει πιλοτική κυρίως εφαρμογή, γιατί αφορά μόνο στα καμένα της Αττικής, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές, που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καταστροφές.

-Η δεύτερη ομάδα αφορά αντιδράσεις κυρίως από κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, μια περιοχή που ίσως σήμερα έχει τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η υπουργός θεωρεί λογικό όταν σε έναν πολίτη, του λες ότι για 12 μήνες δεν θα μπορέσεις να χτίσεις μέχρι να κυρώσω τους δασικούς χάρτες, τότε δημιουργείται κοινωνική αναστάτωση.

-Και η τρίτη ομάδα, η κριτική της οποίας έχει να κάνει με το νομοσχέδιο, που ίσχυε μέχρι τώρα και όριζε το δάσος, δηλαδή όριζε τα κριτήρια του δάσους, τα οποία με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται και αντικαθίστανται από πολύ αυστηρότερα, κάτι που είναι σαφής πολιτική επιλογή.

Ανανέωσε τη δέσμευση του Υπουργείου ότι σε έξι-επτά μήνες περίπου θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη δασική νομοθεσία, που θα βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα που έχουν κριθεί με τον προηγούμενο νόμο του 2003. Μια προθεσμία, που δεν είναι τυχαία, γιατί θα έχουμε και μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς για τα κριτήρια του δάσους, το τι είναι δάσος.

Είναι μια συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι πέντε ορεινοί όγκοι γύρω από την Αττική θα γίνουν εθνικοί δρυμοί με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μπουν σε καθεστώς απολύτου προστασίας.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο