Ενοίκια καταστημάτων: Μετακομίζουν σε φθηνότερους χώρους

Η κρίση στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων επιδεινώνεται και οι αδιάθετοι χώροι αυξάνονται καθώς άλλοι καταστηματάρχες μετακομίζουν σε φθηνότερους χώρους για να μειώσουν το κόστος ενοικίασης κι άλλοι βάζουν λουκέτο.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να διασφαλίσουν ένα καλύτερο ενοίκιο, παρά να επιμείνουν για τον "αέρα".
Η κρίση στην αγορά των εμπορικών χώρων είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην αγορά κατοικίας. Όλα δείχνουν ότι οι αδιάθετοι χώροι θα αυξηθούν το α' εξάμηνο. Κάποια καταστήματα έκλεισαν ήδη στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ενώ κάποια άλλα ετοιμάζονται να κλείσουν, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ειδοποιηθεί σχετικά, και άλλοι μετακομίζουν σε πιο φθηνές περιοχές ή δρόμους
Σύμφωνα με το Βήμα, οι πρώτες ημέρες του 2010 είναι μάλλον απογοητευτικές, αφού οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, κινούνται πτωτικά κατά περίπου 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου- κατά την οποία σημείωσαν και πάλι απώλειες, και μάλιστα σημαντικές.
Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι πράγματι εντυπωσιακά, (κινούνται άνω του 40% ως και το 70%), η οικονομική κρίση, είναι αμείλικτη.
Πολλά, κυρίως μικρά, καταστήματα σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας "ξεπουλάνε" για να "βάλουν λουκέτο" στο τέλος του Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων.
Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν συνεχείς παρεμβάσεις στο δίκτυο των καταστημάτων τους, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές και τα λειτουργικά τους έξοδα. Σε αρκετές περιπτώσεις κλείνουν καταστήματα, οι διευθύνσεις τους προχωρούν σε νέες απολύσεις προσωπικού ή και επαναδιαπραγματεύονται τα ενοίκια των καταστημάτων τους που είναι υψηλά.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες των εμπορικών ακινήτων, φοβούμενοι μήπως το ακίνητο αδειάσει, κάνουν οι ίδιοι προτάσεις προς τους ενοικιαστές τους εμπόρους για μείωση του ενοικίου. Συνήθως η επαναδιαπραγμάτευση αφορά τη μη πληρωμή δύο ή τριών ενοικίων τον χρόνο.
Μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης- υπόδησης, αλλά και των ηλεκτρικών ειδών, καθώς εμφανίζουν απώλεια τζίρου περίπου 15% κατά μέσο όρο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, η οποία ανέρχεται ως και σε 40%.
Ο έχων ρευστό… επωφελείται!
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, για τους τυχερούς που έχουν στη διάθεσή του ς"ζεστό χρήμα", οι ευκαιρίες που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά είναι πολλές. Την ίδια πτωτική πορεία με τα ενοίκια, τόσο στα κτίρια γραφείων, όσο και -κυρίως- στα εμπορικά ακίνητα ακολουθούν τους τελευταίους μήνες και οι αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις έναντι της περιόδου 2006-2007, όταν η ελληνική αγορά είχε σχεδόν ευθυγραμμιστεί, από την άποψη των αποδόσεων, με τις αντίστοιχες ώριμες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Άλλωστε, ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ακινήτων, κυρίως εμπορικού χαρακτήρα, στο κέντρο της Αθήνας, με τιμές έως και 35% χαμηλότερες έναντι εκείνων που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο.
- Ενοίκια καταστημάτων: Μετακομίζουν σε φθηνότερους χώρους
- Ακίνητα στην Αθήνα: Διατηρούν τις υψηλές τιμές
- Επικίνδυνη φούσκα στην αγορά ακινήτων
- Οι Αθηναίοι δεν θα αγοράσουν σπίτι στα επόμενα δύο χρόνια
- Οι αλλαγές στους φόρους των ακινήτων
- ΕΣΥΕ: Αύξηση 1% στον δείκτη Τιμών Υλικών Δεκεμβρίου
- Φορολογία ακινήτων: Μεγάλη ανατροπή στις μεταβιβάσεις
