Αρχική | Οικονομία | Σαρωτικούς ελέγχους για να «χτυπήσει» την εισφοροδιαφυγή

Σαρωτικούς ελέγχους για να «χτυπήσει» την εισφοροδιαφυγή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σαρωτικούς ελέγχους για να «χτυπήσει» την εισφοροδιαφυγή

Σαρωτικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια στελεχωμένα από 200 υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων και του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) προγραμματίζει σε όλη χώρα το υπουργείο Εργασίας για να «χτυπήσει» την εισφοροδιαφυγή. Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι κατά προτεραιότητα στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, ενώ η σύνθεση των κλιμακίων θα αλλάζει τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Οι ελεγκτές θα ενημερώνονται για τις επιχειρήσεις που θα ελέγχουν λίγο πριν ξεκινήσουν τα κλιμάκια. Παράλληλα:

- Τίθεται σε πλήρη παρακολούθηση η καταβολή των εισφορών σε κάθε ταμείο, ανάλογα με τον τρόπο είσπραξης των εισφορών. Η επιχείρηση ή ο ασφαλισμένος θα ειδοποιείται άμεσα για τυχόν καθυστέρηση στην πληρωμή της οφειλής του.

-Διατηρείται το πρόστιμο των 500 ευρώ ανά άτομο, για την ανασφάλιστη εργασία, το οποίο όμως διπλασιάζεται στις περιπτώσεις επανάληψης από την επιχείρηση, της ίδιας παράβασης.

-Θεσμοθετείται ειδικό πρόστιμο, αντίστοιχο με εκείνο που προβλέπεται από το ΣΕΠΕ, το οποίο καταλογίζεται σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελεγκτικού έργου.

-Αναμορφώνεται το καθεστώς ασφάλισης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, και επανακαθορίζεται με σαφή τρόπο η αρμοδιότητα του κάθε ταμείου, σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλισή του.

Ηδη, μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί γκρίζες ζώνες μεταξύ των ταμείων που οδηγούν σε μεγάλη εισφοροδιαφυγή με περισσότερους από 150.000 εργαζομένους ανασφάλιστους. Είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση σε επιχειρήσεις κυρίως του πρωτογενούς τομέα, επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, εργαζόμενοι με μπλοκάκια κ.λπ.

-Τροποποιούνται οι διατάξεις για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, έτσι ώστε να θεωρείται ως μη γενόμενη σε σχέση με τα πρόστιμα, στις περιπτώσεις που η υποβολή δε συνοδεύεται με την καταβολή των εισφορών μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

-Βελτιώνεται το πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών (Ν. 2676/1999) που θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία, ενώ διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους με την προϋπόθεση καταβολής των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά τη ρύθμιση.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο